fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Muslimani širom BiH s radošću dočekali Ramazanski bajram

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - U prisustvu velikog broja vjernika jutros je u džamijama širom Bosne i Hercegovine klanjan bajram-namaz čime je počeo jedan od najvećih muslimanskih blagdana Ramazanski bajram.

Središnja bajramska svečanost u BiH održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje je bajram-namaz predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović koji je održao i bajramsku hutbu. Kavazović je u hutbi naglasio da je bogobojaznost u srcu.

“Muslimanu je zabranjeno skrnaviti muslimana brata, njegov imetak i čast” – kazao je reis Kavazović, ističući da se ne smije skrnaviti brat musliman i da se u nadmetanju u svakom poslu mora voditi računa o tome.

“Muslimanu je važnije sačuvati tuđu čast i obraz od bilo kakvog ovodunjalučkog cilja. Nadmetanje, u politici ili u kakvom poslu, ne smije preći ove granice. Ko se od muslimana ne bude držao ove Vjerovjesnikove oporuke, izdao je emanet vjere, okrenuo leđa Bogu, Vjerovjesniku i zajednici muslimana. Vrijeme koje je pred nama govorit će o nama, ko smo i kakvi smo” – istakao je Kavazović, prenosi Patria.

Nakon tradicionalnog čestitanja ovog blagdana riječima “Bajram šerif mubarek olsun”, vjernici su se iz džamija uputili kućama, a potom i na mezarja kako bi uputili dovu za svoje umrle. Potom su krenuli u obilazak svojih porodica, rođaka, susjeda i prijatelja.

Vjernici su bajramskom svečanošću u najljepšoj odjeći i sa svojim susjedima dočekali jedan od dva najveća islamska blagdana.

Središnja bajramsku svečanost za područje Muftijstva tuzlanskog održana je u Džamiji Kralja Abdulaha u Tuzli, a Bajram-namaz je predvodio i hutbu održao muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović.

Na području Muftijstva mostarskog centralna svečanost održana je u džamiji Osman-paše Resulbegovića u Trebinju.

Bajram-namaz predvodio i bajramsku hutbu kazivao je muftija mostarski mr. Salem-ef. Dedović.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});