fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Na današnji dan rođen Ivan Lasić Gorankić – pozivaju se “Veliki Hrvati” da svom bratu upute rođendansku čestitku!

Autor: Dnevno.ba

ŠIROKI BRIJEG - Na današnji dan 1934. godine rođen je Ivan Lasić - Gorankić, nadaleko poznati udbaš iz Knešpolja/Uzarića kod Širokog Brijega.

Bio je nadređeni Josipu Perkoviću kada je u Njemačkoj likvidiran hrvatski emigrant Stjepan Đureković.

Lasić je 1983. bio šef savezne, II. Uprave Službe državne bezbednosti u Beogradu, a Perković na čelu iste, ali republičke Uprave u Zagrebu.

Bivši učitelj u Lištici (Široki Brijeg), zapravo je koordinirao rad republičkih odjela koji su bili zaduženi za borbu protiv tzv. ekstremne emigracije. Bio je, što se ono kaže, na izvoru. Blizu tadašnjem stvarnom gospodaru svih tajnih službi u bivšoj Jugoslaviji, Titovom suborcu, rigidnom komunistu, slovenskom kadru Stani Dolancu. Znao je dobro odnose u Beogradu, način na koji su se donosile odluke, bio je pravi insajder.

Veoma je rano postao suradnik UDBA-e i u tom se poslu posebice istakao u razdoblju od 1950. do 1964., dok je radio kao učitelj u Modriči i na Širokom Brijegu.

Koncem 1964. stupio je u Službu državne bezbjednosti, u kojoj je radio sve do umirovljenja 1988. godine. Najprije je počeo raditi u širokobriješkoj ispostavi Udbe, ali je vrlo brzo unaprijeđen i prebačen u Centar Službe državne bezbjednosti u Mostaru, gdje je radio kao operativac u upravi za borbu protiv emigracije. Godine 1974. postao je šef te uprave, te s tog mjesta odlazi u Beograd na mjesto načelnika Druge uprave Saveznog sekreterijata unutrašnjih poslova (SSUP).

Lasić je na Sudu konstatirao da nije bio uključen u proces likvidacije Đurekovića, ističući da je na tomu radio drugi Širokobriježanin – Stanko Čolak, kojeg je on naslijedio na funkciji načelnika II. Uprave SDB-a u Beogradu.

Stanko Čolak je i dan danas u Beogradu, te navodno upravlja mnogočime kada je riječ o hrvatskoj politici u BiH, no o drugu Stanku pišemo drugom prilikom, jer uskoro će i njemu rođendan. Ovo je dan kada je rođen drug Ivan Lasić – Gorankić, pa stoga napominjemo svim drugovima u Hercegovini i šire da se drugarski jave i upute najljepše želje jednom od najpoznatijih širokobrijeških sinova.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});