fbpx

NA DANAŠNJI DAN: Veliki prosvjed djelatnika Elektroprivrede HZHB u Grudama

Autor: Dnevno.ba

GRUDE - "Ovo prosvjedno okupljanje je naš izraz nezadovoljstva zbog nametanja neustavnog Akcijskog plana jer je očito kako ovisimo o hirovima moćnika koji imaju neka drukčija mjerila za ljudska prava u BiH, ili ih možda i svojataju samo za sebe. Poručujemo gospodi poslušnicima međunarodne zajednice da će biti odgovorni i pred sadašnjim i pred budućim naraštajima u BiH, kojima će kad-tad morati objasniti zašto su dopustili prodaju države i njezine imovine, na koju nemaju pravo! Istodobno će snositi odgovornost" - poručio je Oliver Papac, predsjednik Neovisnog sindikata uposlenika Elektroprivrede HZ HB za Zapadnohercegovačku županiju, na mirnom prosvjednom skupu koji je na današnji dan 2004. godine održan u Grudama ispred zgrade županijske elektrodistribucije.

Na mirnom prosvjedu, koji je trajao od 10 do 10.30, okupilo se više stotina djelatnika EP-a HZ HB i članova spomenutog sindikata koji su se tim činom priključili ovom iskazivanju građanske neposlušnosti.

“Javno izražavamo svoju zabrinutost zbog namjera međunarodne zajednice, kao i namjera nekih domaćih predstavnika vlasti koji jedino žele ukinuti ovo poduzeće i olako prepustiti državno bogatstvo privatnom kapitalu kojeg zanima samo dobit. Dobit, a ne potrošači i djelatnici. Smatramo da se restrukturiranje i privatizacija postojećih elektroenergetskih poduzeća u BiH treba provoditi sukladno zakonu o električnoj energiji, što je postupno uvođenje tržišta energije po programu koji će tek donijeti Parlament FBiH, usklađen na razini cijele BiH” – naglasio je Papac.

“Cijeli proces usvajanja akcijskog plana, posredovanjem nekih predstavnika međunarodne zajednice, želi se provesti političkim putem, preglašavanjem hrvatskih predstavnika i bez tehničke elaboracije i ekonomskog uporišta” – kazala je dužnosnica sindikata Valentina Pejić.

“Protivit ćemo se ovom planu sve dotle dok se iz njega ne izbace odredbe koje se odnose na privatizaciju, budući da o tome ne postoje jasni ciljevi ni strategija razvoja, niti bilo kakvi planovi i programi. Protivimo se stvaranju novih centara moći u Sarajevu, Tuzli i Banjoj Luci, uz marginaliziranje Mostara, te drastičnom i nerazumnom povećanju cijena struje na štetu kućanstava i naglom drastičnom smanjenju uposlenika. Nadamo se da će ovaj naš prosvjed imati odjeka, a ako ne, znamo mi i jače i bučnije” – poručila je Valentina Pejić.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI