fbpx

Na današnji je dan rođen legendarni hrvatski ministar Gojko Šušak

Autor: Danijel Ivanković / Dnevno.ba

ŠIROKI BRIJEG - Na današnji dan 1945. godine u Širokom Brijegu je rođen Gojko Šušak, legendarni Ministar obrane Republike Hrvatske. Jedan je od najistaknutijih hrvatskih političara modernog vremena.

Ministar obrane Republike Hrvatske bio je od 1991. do svoje smrti 1998. i jedan od najbližih suradnika predsjednika dr. Franje Tuđmana. Rođen je kao šesto dijete u obitelji Ante i Stane Šušak, u (kako je sam često govorio) NDH. Njegov otac i brat nestaju tijekom Drugog svjetskog rata. Zadnji put viđeni su pri ulasku partizanskih snaga u Zagreb.

Nakon mature 1963. upisuje Pedagošku akademiju u Rijeci. Studirao je matematiku i fiziku u Rijeci; 1968. godine napušta Jugoslaviju, a da nije prije toga odslužio inače obvezni rok u JNA – takav je korak u ono vrijeme imao karakter izbjegavanja vojne obveze i predstavljao je kazneno djelo. Put ga preko Austrije vodi do Kanade, gdje su od ranije živjela dva njegova brata.

U dobi od 28 godina, ženi se 1973. godine Đurđom, tada socijalnom radnicom, porijeklom iz Ozlja (kod Karlovca). Nakon vjenčanja preselili su se u kuću na Walkley Roadu, a kasnije s troje djece u drugu kuću u predgrađu u ulicu Greyrock Crescent gdje će susjedi Gojka zvati Jerry. Zajedno s njima živjela je i Šuškova majka. Kuća je bila u prilično lošem stanju tako da su vjernici iz hrvatske Katoličke crkve svojim dobrovoljnim radom stavili na nju novi krov. U tom braku rodit će se troje djece: Katarina, Tomislav i Jelena.

Krajem 1980.-ih godina domaćin je prve kanadske turneje budućeg predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana i glavni organizator prikupljanja dobrotvornih priloga za tek osnovanu Hrvatsku demokratsku zajednicu. U Hrvatsku se vraća 1989., a u veljači 1990. u svojstvu jednog od “oficira za vezu” HDZ-a s pripadnicima ondašnje milicije nadgleda prijevoz iseljenika od zagrebačkog aerodroma Pleso do dvorane Lisinski, gdje je održan Prvi opći sabor HDZ-a. Iz Kanade je HDZ-u navodno donio 4 milijuna dolara. Smatra se da je taj novac odigrao veliku ulogu u predizbornoj kampanji jer druge stranke (s iznimkom tada vladajućeg Saveza Komunista Hrvatske, naravno) nisu mogle skupiti ni približno toliko novca.

U hrvatsku povijest ulazi kao uspješan ratni ministar obrane. Šuškova velika zasluga je i pravovremena priprema obrane hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Do danas je ostao vrlo popularan u braniteljskoj populaciji.

Među onima koji su gajili antipatije prema Franji Tuđmanu i HDZ-u, važio je G. Šušak za jednu od najantipatičnijih figura. Časnici Hrvatske vojske koji su vojnu karijeru započeli u JNA nisu ga doživljavali sebi sklonim, i zamjerali su mu brza unaprjeđivanja ljudi bez formalnog vojnog obrazovanja. Njegovo involviranje u ratne prilike u Bosni i Hercegovini izvor je kontroverzi u do danas ne posve razjašnjenim pitanjima neugodnog Bošnjačko-hrvatskog sukoba 1992.-1994. god., međutim što se tiče Hrvata kako s jednu tako i sa drugu granicu velika većina njih će Gojka Šuška postaviti na jedno od vodećih mjesta onih osoba koje su najviše doprinijela u stvaranju današnje Republike Hrvatske, ali i pri suprotstavljanju onih ratnih godina znatno nadmoćnijem agresoru.

Autor: Danijel Ivanković / Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI