fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Napetost raste: Incidenti na sjednici i ispred Parlamenta FBIH

Autor: Fena

SARAJEVO - Na izvanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH trenutno je proglašena polusatna pauza nakon što je parlamentarno osiguranje upozorilo da je na platou ispred zgrade Parlamenta, na kojem od jutros prosvjeduju razvojačeni borci, došlo do narušavanja javnog reda i mira.

Navodno je na platou došlo do naguravanja te je mjestimično probijena zaštitna ograda koja je postavljena od jutros, a između zgrade Parlamenta i prosvjednika, duž zaštitne ograde, raspoređen je kordon policajaca.

Atmosfera napetosti se prenijela i u salu u kojoj se održava vanredna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta i gdje je došlo do verbalnog incidenta između predsjednika Koordinacije boračkih udruženja Šerifa Patkovića te predstavnika nekih od udruženja koji u sali prate sjednicu.

Nakon što su saznali da Vlada Federacije BiH nije prihvatila određen broj amandmana na Prijedlog zakona o pravima razvojačenih  boraca i članova njihovih porodica, nezadovoljstvo sudionika protesta kulminiralo je, te je došlo do naguravanja oko zaštitne ograde, postavljene ranije oko ulaza u zgradu Parlamenta FBiH.

Ispred zgrade u kojoj je sjedište Federalnog parlamenta raspoređene su jake policijske snage, koje osiguravaju zaštićeni prostor.

Kordon policije nalazi se duž zaštitne ograde, a naspram njih su sudionici protesta koji povremeno skandiraju, p(r)ozivajući parlamentarce i oglašavajući se sirenama te izražavajući nezadovoljstvo povodom, kako kažu, ignoriranja njihovih prava.

Na mjestu protesta u dijelu ulice Hamdije Kreševljakavovića istaknuti su transparenti na kojima su ispisani zahtjevi bivših boraca.

Trenutno je situacija nešto mirnija, a predstavnicima medija iz sigurnosnih razloga privremeno nije dozvoljen izlazak izvan zgrade Parlamenta FBiH.

Predstavnici demobiliziranih boraca okupili su se jutros ispred zgrade Parlamenta FBiH, gdje je u toku vanredna sjednica Predstavničkog doma, a na kojoj je, između ostalog, predviđeno razmatranje – Prijedloga zakona o pravima demobiliziranih branitelja i članova njihovih porodica po hitnom postupku i Prijedloga zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja, čiji je predlagač poslanik Ismet Osmanović.

 

Autor: Fena
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});