fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

“Nečuven i nedopustiv pritisak na pravosudni sistem BiH”

Autor: Slobodna bosna

SARAJEVO - SDA najoštrije osuđuje poziv zvaničnika iz entiteta RS na čelu sa Miloradom Dodikom da se kadrovi srpskog naroda povuku iz pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine.

-Ovo je poziv na flagrantno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i svjesnu destabilizaciju prilika u zemlji. Toga moraju biti svjesni i dužnosnici koji daju takve izjave, jer ako dođe u pitanje Dejtonski mirovni sporazum onda će biti dovedeno u pitanje sve što je njime prihvaćeno, uključujući i entitete koji su nastali u Dejtonu – navode iz SDA.

Dodaju da Sud i Tužiteljstvo BiH, kao i ostale pravosudne institucije u BiH, moraju raditi svoj posao isključivo na osnovu ustava i zakona, na bazi utvrđenih činjenica i provedenih dokaza.

-Svako ko je počinio ratni zločin mora odgovarati bez izuzetka. Nije moguće na osnovu političke, medijske i svake druge harange izvukao sudsku presudu za ratne zločine. Nije moguće praviti vještačke balanse u suđenjima za ratne zločine, jer nije bilo balansa ni u izvršenju ratnih zločina. Snage koje su vršile agresiju na međunarodno priznatu državu diljem Bosne i Hercegovine su sistematski počinile masovne zločine i genocid i to je bio metodu u izvršenju agresije. Armija RBiH je branila BiH od agresije i sistematski je sprečavala i sankcionirala zločine – istakli iz SDA.

Navode da su jučerašnje izjave dužnosnika entiteta RS i Srbije manifestacija politike koja ima za cilj da se izjednači agresor i žrtva i revidiraju historijske činjenice, unatoč brojnim rezolucijama UN-a i presudama Međunarodnog suda pravde, Haškog krivičnog tribunala i Suda BiH.

-Takvi pokušaji nikada neće proći. Jedino se istinom i pravdom i suočavanjem sa činjenicama o ratu u BiH može izgrađivati povjerenje i napredak BiH i cijele regije – zaključuje se u priopćenju.

Podsjećamo, jučer je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik povodom izricanja oslobađajuće presude Naseru Oriću rekao da će predložiti mjere kojima bi bio suspendiran rad Suda i Tužiteljstva BiH na teritoriji tog bh. entiteta.

Najavio je da će o tim mjerama, koje je nazvao rigoroznim, razgovarati sa svim srpskim političkim predstavnicima.

-Te mjere će biti rigorozne nakon današnje oslobađajuće presude Suda BiH Naseru Oriću – ustvrdio je Dodik nakon sastanka s predsjednikom DNS-a Markom Pavićem danas na Mrakovici.

Dodik je ponovo kritizirao rad Suda BiH, jer je usmjeren, kako kaže, protiv srpskog naroda.

– Odbacujemo rad Suda i Tužiteljstva BiH – dodao je Dodik.

Autor: Slobodna bosna
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});