fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Nelogičnosti oko zakupa zgrade Unipromet, u režiji SDP-a BiH!

Autor: Karlo Lovrić / Dnevno.ba

SARAJEVO - Iako sljednica KP BiH još nije prežalila gubitak ogromnih mjesečnih prihoda koja je ubirala na račun najma za poslovne prostore, koje su koristile federalne institucije, izgleda da se prešućuje vrlo sumnjiva rabota od strane kadrova te partije.

Tko je imao koristi od zakupa prostora zgrade UNIPROMET?

Tadašnja Vlada FBiH na čelu s Nerminom Nikšićem donijela je Zaključak V broj 967/2012. kojim je zadužila službu na čijem je čelu Davorin Korać, da provede proceduru zaključivanja ugovora s tvrtkom Unipromet d.d. Sarajevo, za smještaj četiri federalna ministarstva. Radilo se o Federalnom ministarstvu prostornog uređenja, Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Federalnog ministarstva rada i socijalne politike. S “pratećim prostorijama”. Ma što to značilo.

Služba je s poduzećem Unipromet d.d. Sarajevo sklopila dva ugovora. Prvi 23.08.2012.g. o zakupu 2.592,61 m2 (mjesečni bruto najam od 45.500 KM), i drugi 24.09.2012.g. o zakupu 1.819,97 m2 (mjesečni najam u bruto iznosu od 31.941 KM). Ugovori su sklopljeni na rok koji ne može biti kraći od 5 godina.

Prostom računicom dođemo do podatka da je svako od ova četiri ministarstva, bilo smješteno na više od 1200 m2!? Izračunom i Ureda za reviziju institucija FBiH, ispada da je svaki od uposlenih “raspolagao” sa c.c.a. 26 m2. Čemu toliki komoditet u državi koja živi na rubu siromaštva, zna Davorin Korać. I vjerojatno još neki pojedinci (ili partije), uključeni u ovaj aranžman.

Institucije koje su naknadno smještene u zgradu Unipromet

Osim navedena četiri ministarstva, Koraćeva služba u zgradu Uniprometa smješta još: Federalnu upravu za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Arhiv FBiH, Službu ZZPOIT FBiH, te arhivske prostore za Federalno ministarstvo poljoprivrede, Federalno ministarstvo okoliša i Upravi za geodetske poslove.
Tako je Vlada FBiH Uniprometu d.d. plaćala mjesečno preko 137.000 KM ili preko 1.600.000 KM godišnje.

Premijer FBiH Novalić je naveo “tri milijuna razloga” za kupnju zgrade Energoinvesta i poremetio planove “crvenoj partiji”

Ne treba biti pretjerano pametan, pa izračunati da je zakup samo zgrade Uniprometa, do sada Vladu Federacije stajao više od 7.000.000 KM. Da apsurd bude potpun, dokazuje informacija s interneta koja govori da se ta ista zgrada, sada prodaje za 9.000.000 KM.

Javna je tajna da je vlasnik jednoga (a spominju se i dva stana) u novoj lameli zgrade Uniprometa koja se, gle čuda, izgradila istovremeno kada su sklopljeni ugovori o najmu sa Vladom FBiH, a tadašnji Premijer FBiH bio je Nermin Nikšić.

Ako je točna informacija da je u toj istoj zgradi, sa više od 300 stambenih i poslovnih jedinica, vlasnik stana i Davorin Korać, e to prelazi iz sukoba interesa u nešto puno veće.

Možda bi bilo požaljno da se istražni organi pozabave ovom “SDP akvizicijom”, i utvrde sve relevantne činjenice.

U svakom slučaju, u najam uzimati prostore koji imaju hodnike u kojima se može igrati mali nogomet je u najmanju ruku-sumnjivo. Vrlo je vjerojatno da Davorin Korać, upravo iz ovih razloga, opstruira kupnju zgrade Energoinvesta i na taj način stvara aferu koje zapravo nema. Čak će se obratiti i Tužiteljstvu BiH!?

A od početka njegovog mandata na direktorskoj poziciji ozbiljni istražni organi bi, definitivno, utvrdili velike nejasnoće, nelogičnosti, propuste (slučajne ili namjerne to je pitanje), i još puno radnji koje se kose sa zakonom.

Uostalom, pročitajte detalje oko “aranžmana” Vlade FBiH sa Unipromet d.d., koji su navedeni u nalazu Ureda za reviziju institucija FBiH, a tiču se financijskih izvješća Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH.



Autor: Karlo Lovrić / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});