fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Nerin Dizdar, veliki borac za ljudska prava, ima plaću od 10 prosječnih penzija u Federaciji BiH!

Autor: Nina Sarić / Dnevno.ba

SARAJEVO - Da živimo u Apsurdistanu odavno je poznato. Btw, legendarni sarajevski band Dubioza Kolektiv, to je do u detalje opjevao u svojim hitovima. Ali da oni koji se zaklinju u socijaldemokraciju, društvo jednakih, bore se za prava radnika, i ratara i pastira koji više ni nemaju u što zasvirati, imaju sramotno visoke plaće koje kriju kao zmija noge znali smo. Do dokumentacije je bilo nemoguće doći ali klupko se ipak počelo odmotavati i ovo je tek početak razotkrivanja lažnih dušobrižnika.

Ko je Nerin Dizdar ne treba puno objašnjavati. Svi koji su ga ikada gledali ili slušali pomisle da je čovjek BiH Che Guevara ali on je sve drugo osim toga. Jurišnik SDP-a BiH koji se najviše proslavio rušenjem katoličkih križeva u Stocu (pravoslavnih ni nema ali vjerovatno bi isto prošli) a muslimanski živalj u Stocu je šokirao i provaljivanjem u prostorije Islamske zajednice Stolac koje je Dizdar ugovorom bio iznajmio od IZ Stolac.

Nakon isteka ugovora odgovorne osobe islamske zajednice su promijenili brave a Dizdar je, opet, pokazao da je on šerif u Stocu. Provalio je u iste prostorije u kojima su bile smještena udruženja koja su često raspirivala ionako krhke međunacionalne odnose (Forum mladih Stolac, Međunarodni forum Bosna i Udruženje građana Građansko pomirenje) i promijenio brave.

Slučaj je rezultovao krivičnim prijavama i nalazi se prema našim informacijama na Županijskom sudu u Mostaru.

Nerin Dizdar je klasičan primjer karijerista koji na patnji i jako lošim međunacionalnim odnosima uopćeno a onim u Stocu najviše, gradi karijeru i ima sramno visoku plaću koju dobija u Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica s invaliditetom. Prema dostupnoj dokumentaciji od koje objavljujemo samo Dizdarov Ugovor o radu, i više je nego očito da u tom fondu vlada nepotizam, partijsko zapošljavanje, ignoriranje odluka Novalićeve vlade i megalomanija najgore moguće vrste. Jako je čudno da je Dizdar zaposlen preko SDA, točnije preko savjetnika Bakira Izetbegovića za sigurnost i direktora firme SECURITAS, Mirsada Ćatića. Nije slučajno da je baš direktor fonda Baljić, rođak od Mirsada Ćatića i da je ranije radio u rođakovoj firmi. Iako izgleda da je Baljić u problemima jer je često na sudu zbog navodno nezakonitog imenovanja i prilaganja netočnih podataka o radnom iskustvu.

Iz svega je vidljivo da je politika jako nepredvidiva i da, kad su pare u pitanju, Izetbegović i Nikšić lako nađu zajednički jezik. Sramotni Pravilnik o plaćama koji se navodi i u Dizdarevom ugovoru, omogućio je da buntovnik (sada bez razloga) ima plaću veću od federalnog ministra, znači negdje oko 3.000 konvertibilnih maraka. Nevjerojatno i žalosno je kolike su plaće u tom fondu posebno ako znamo da se treba boriti za prava invalidnih lica a ne samo svoje basnoslovne plaće.

Ko im je dozvolio da rade ovo šta rade trebalo bi pitati Izetbegovića i Radončića. Prvog jer je Baljić lice od njegovog osobnog povjerenje i njegov osobni izbor a Radončića jer je fond u ingerenciji ministarstva na čijem čelu je Vesko Drljača. Ko god da je dao suglasnost na Pravilnik o plaćama i drugim primanjima Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica s invaliditetom, broj: 01-02-2-2316/16 od 15.04.2016. godine pod hitno treba podnijeti ostavku i odgovarati za isti. Kukaju da nema para za borce, ratne invalide, penzionere, porodilje a ovamo se razbacuju. Znači da para ima ali samo za partijske poslušnike i one koji mogu izvlačiti pare za izborne kampanje i kupovanje glasova. Osim toga u igri guljenja fonda je i Dragan Čović tako da je nejasno je li sukob na relaciji Izetbegović-Čović-Radončić samo paravan?

covic-radoncic24112017

Ovdje postoji još jedno u nizu krivičnih djela, Ugovor o radu s Nerinom Dizdarom zaključen je 16.11.2015. godine iako je i tada važio Moratorij na zapošljavanje u institucijama Federacije BiH koji je i danas na snazi.

Na ovaj način proračun je oštećen za najmanje 80.000 konvertibilnih maraka samo u Dizdarevom slučaju. Ako na sudu bude dokazano, a sve su šanse da će tako biti jer je u svom e-mailu to ministarstvu potvrdio i tadašnji predsjednik komisije za izbor direktora, da je i Baljić imenovan koristeći lažne podatke o radnom stažu na rukovodećoj poziciji u trajanju od 5 godina, samo Baljiću i Dizdaru je od 2015. godine na ovamo do sada nezakonito isplaćeno više od 120.000 konvertibilnih maraka. Plus što je u tom periodu fond podijelio više od 20.000.000 konvertibilnih maraka.

O uvezanosti direktora, Dizdara i pojedinih Hrvata iz Hercegovine koji su sada opet promijenili partijske knjižice i vratili se u HDZ BiH, podjeli para i ostalim marifetlucima ćemo također uskoro informirati javnost. Jesen i početak zime mogli bi pokazati ko je ko i da se nacionalne tenzije konkretno u Stocu ne podižu besplatno. A dokumentacija je zaista nevjerojatna. Pa čak i za BiH u kojoj je sve moguće.

Aferim partije!

ugovor-dizdar24112017

ugovor2-dizdar24112017

ugovor3-dizdar24112017

Autor: Nina Sarić / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});