fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Neustavni referendum: OSBiH su upotrjebljene u političke svrhe, odgovarati mora i Jerinić i vojnici

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - U Oružanim snagama BiH provodi se disciplinska istraga o sudjelovanju pripadnika OS na neustavnom referendum u RS održanom 25.rujna. Na video snimcima koji su objavljeni u dnevniku na TV N1 jasno se vide pripadnici OS u uniformama koji su izašli i glasali, piše novinska agencija Patria.

-Svi koji su prekršili zakon moraju odgovarati i ja ću i dalje insistirati na tome u skladu sa ovlastima koje mi daje funkcija koju obavljam, kaže za NAP predsjednik Zajedničke komisije za obranu i sigurnost Parlamenta BiH Sifet Podžić.

Podžić kaže da zamjenik ministrice obrane BiH Boris Jerinić koji je izjavio da je on osobno izdao naredbu vojnicima da glasaju, ne poznaje Ustav BiH i Zakon o obrani BiH.

-Tražio sam od njega naredbu ako je ima napismeno da pokaže. Zamjenik ministra Jerinić izgleda i ne zna da on ne može izdavati naredbe. Također, rekao je da neće dozvoliti da se nedužni ljudi upotrebljavaju u političke svrhe. Da poznaje Zakon o odbrani BiH jasno bi mu bilo da su i on, ali i političke stranke iz RS te koje su nedužne ljude, odnosno pripadnike OS BiH upotrijebili u političke svrhe, a što zakon striktno zabranjuje, ističe Podžić, dodajući da po Jerinićevom znači da će kako koja politička stranka dođe na vlast koristiti OS BiH za svoje potrebe.

S obzirom da je Jerinić zatražio da mu se dostave članovi Zakona koji su prekršeni, Podžić kaže da mu radu javno citira dva člana, koja on očigledno nije ni pročitao.

-Član 5. Zakona o obrani BiH glasi: „Oružane snage ne mogu se koristiti u političke svrhe niti za aktivnosti političkih stranaka.“, dok u članu 48. stoji:

„Pripadnici OS BiH uključujući i generale, neutralni su u političkim pitanjima i neće se angažirati u bilo kojoj vrsti aktivnosti političkih stranaka niti biti izabrani ni imenovani na javnu dužnost.“, kaže Podžić.

Na snimku dnevnika u 24 sekundi i 2,36 minute vide se pripadnici OS BiH koji glasaju.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});