fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Ni Sanader ni Karamarko nisu cvjećke, ali je Čović puno gori i korumpiraniji od obojice!?

Autor: Nedžad Latić / Thebosniatimes.ba

MOSTAR - Nekoliko manjih afera, poput afere “konzultantica”, upropastilo je karijeru Tomislavu Karamarku. A takav Karamarko je prava cvjećka u odnosu na Dragana Čovića. Čović je vjerojatno gori i korumpiraniji političar i od Ive Sanadera!

Prvo je Aleksandar Vučić ispao “levat” kad je kao pravi balkanski samohvalisavac u jednoj tv-debati istaknuo kako je on prvi čestitao Karamarku na izbornoj pobjedi HDZ-a jer je znao da će on, a ne Zoran Milanović, imati posljednju riječ kad je u pitanju sastav vlade. “Treba, ipak, imati dosta politike “u nogama” pa procijeniti da stranka koja ima predsjednika države vjerojatno formira i vladu”, bio je Vučićev rezon.

Nije ovdje riječ o lošoj procjeni i rezonu, već podmuklim Vučićevim željama da za regionalnog partnera ima “hrvatskog Šešelja” Karamarka.

Takvo partnerstvo bi se savršeno uklapalo u vrlo sofisticiran model kontrole pluralističkog javnog prostora koji provodi Vučić, a koji zbog geostrateške situacije u kojoj se Srbija nalazi, dobiva veliki placet djelovanja. Po tome je Vučićeva Srbija jedan od primjera gdje EU žrtvuje slobode u ime regionalne stabilnosti.

Hrvatska srećom ne živi u izolaciji. Europski mediji uvelike pišu o zabrinjavajućim pojavama vezanim uz stanje demokracije u Hrvatskoj. U Europskom parlamentu vode se rasprave o hrvatskom putu ka neliberalnoj demokraciji.

Pad Hrvatske vlade mnogi vide više kao rezultat ideološke društvene krize koju je stvorila HDZ na čelu sa Karamarkom. U kontekstu takvih stajališta se nameće i stajalište da nema demokratizacije Hrvatske bez demokratizacije HDZ-a!

Zbog ovog stajališta je nama u Bosni i Hercegovini zanimljivo pratiti krizu vlasti u Hrvatskoj. Svakako da će se promjene na vrhu u hrvatskim vladajućim strukturama odraziti na odnose sa BiH. Ali, kao što ni do sada nikad nije zabilježen neki radikalan iskorak ni u pozitivnom ni u negativnom pravcu, tako nije za očekivati ni da će se desiti ovaj put. Gledano sa aspekta relaksacije regionalnih odnosa tandem koji je kormilario Hrvatskom prije Karamarka, Vesna Pusić i Zoran Milanović, ničim nije naudio Bosni i Hercegovini. Naprotiv, Bosanci mogu žaliti prilike koje nisu iskoristili dok je hrvatskom diplomacijom kormilarila gospođa Pusić. Ali tad je bilo problema prije svega sa Zlatkom Lagumdžijom, bivšim liderom SDP-a, koji je izgurao HDZ iz vlasti.

E kad se desio obrt, kakav se više ponoviti neće, da Lagumdžija izgubi i izbore i stranku, a Čović sa svojim HDZ-om pobijedi na svim nivoima i dobije sve ključne pozicije vlasti, čekalo se još samo da se tako i HDZ u Hrvatskoj vrati na vlast. Izgledalo je da će sve tako i ići nakon pobjede Kolinde Grabar Kitarović, sa vrlo važnim i vrlo bitnim glasovima iz BiH, evo Tomislav Karamarko je udario glavom u zid.

sanader-covic13062016

Ni Crkva više ne stoji uz Tomislava Karamarka, tvrde mediji. To se može zaključiti iz komentara objavljenog u “Glasu Koncila” u kojem urednik tog crkvenog glasila Ivan Miklenić otvoreno proziva predsjednika HDZ-a.

“Najjača politička stranka, koja ima velike zasluge za stvaranje samostalne Hrvatske, postala je najednom nesposobna prepoznati što je stvarno u službi općega dobra, odnosno interesa Hrvatske, a što ruši i tu političku stranku i teško šteti Hrvatskoj”, napisao je.

Kako kroz Ivana Miklenića, urednika Glasa Koncila, gotovo uvijek progovara vrh katoličke crkve u Hrvatskoj, prilično je očito da se Kaptol odriče Tomislava Karamarka kojem očito ne pomažu ni dosad bliske veze s Bozanićem kojemu je hodočastio nakon izbora.

E takav Karamarko s kojim je HDZ, ipak pobijedila na izborima, ne valja čak ni Crkvi. Nekoliko manjih afera, poput afere “konzultantica”, upropastilo mu je karijeru. I takva Karamarko je prava cvjećka u odnosu na Dragana Čovića. Čović je vjerojatno gori i korumpiraniji političar i od Ive Sanadera. Ako bi poredili sa nekim u BiH, možda sa njegovim prijateljem Miloradom Dodikom, za sve što se proziva i optužuje Dodik, ima i može optužiti mirne duše i Čović. Sigurno, kakvu Dodik ima vilu na Dedinju i Čović ima negdje na Pantovčaku.

Ako je o ideološkom otvoru zvanom ustaštvo riječ, zbog čega je europska inteligencija kivna na Karamarka, pa nema područja zatomljenijeg nacionalizmom, možda u široj regiji od širokobriješke banovine! Cijela Zapadna Hercegovina bazdi na ustaštvo!

Kriminalna hobotnica hrvatske mafije nije u Zagrebu, već u Mostaru! Sve se ovo “gleda kroz prste” samo ne bili Hrvati o(p)stali u Bosni!

To je pogrešna, čak i pogubna politika po same Hrvate! Toga, očito bivaju svjesni prvenstveno katolički poglavari o djeluju potpuno u drugom političkom pravcu od onog kojeg je (bio) zacrtao Dragan Čović na improviziranim skupovima Hrvatskog narodnog sabora (HNS). Zato je Čovićeva politika već odavno u silaznoj putanji. Afera koju je pokrenuo biskup Komarica svojom usporedbom Banje Luke sa Bleiburgom, potpuno devastirala političko savezništvo Srba i Hrvata, odnosno Dodika i Čovića, na štetu Bošnjaka u BiH. Razbijanjem separatističkog saveza Čovića i Dodika stvorila se platforma preustroja Federacije, pa i BiH u cijelosti nakon koje bi “izniknuo” treći entitet u kojem bi Mostar bio stolni grad Hrvata u BiH.

Stoga treba pričekati nek još malo sabura Neretvom proteče… Ako je Čović izgubio hrvatsko zaleđe, te zategnuo odnose Mostara i Banje Luke, ne bi mu trebao Bakir Izetbegović dati opet izlaznu varijantu preko Sarajeva!

Autor: Nedžad Latić / Thebosniatimes.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});