fbpx

NISU U KINI, MOGU KAKO HOĆE: Još jedan kineski kriminal u BiH

Autor: Večernji list

SARAJEVO - Službenici Uprave za neizravno oporezivanje završili su kontrole kod poreznih obveznika koji su bili predmet akcije kodnog naziva ,,KURIR”. Kod pojedinih obveznika su u kontrolama utvrđeni manjkovi roba na zalihama i to u iznosu od 948.496,11 KM, a kod pojedinih viškovi roba na zalihama u iznosu od 195.353,95 KM.

Po okončanju akcije kodnog naziva „Kurir“ koju su proveli službenici UNO u suradnji sa službenicima SIPA-e, inspektori Odjela za poreze UNO završili su kontrole poslovanja sedam pravnih osoba čiji su vlasnici kineski državljani.

Kontrole su podrazumijevale popis svih roba koje se nalaze na zalihama. U kontrolama je utvrđen ogroman manjak roba u ukupnom iznosu od 878.917,11 KM. Na utvrđene manjkove robe bit će obračunat PDV u iznosu od 17 %. Također, kod pojedinih obveznika su utvrđeni i viškovi robe na stanju i to u iznosu 195.353,95 KM i ova je roba bila predmet oduzimanja od strane službenika UNO.

U narednom razdoblju UNO će protiv sedam pravnih osoba čiji su vlasnici kineski državljani pripremiti Izvješće o postojanju osnovane sumnje da su počinjena krivična djela porezna utaja i pranje novca, koji će biti proslijeđen Tužiteljstvu BiH.

Podsjećamo, u nastavku akcije kodnog naziva „Kurir“ službenici UNO i SIPA-e su dana 15. travnja 2016. godine izvršili pretrese na 18 lokacija širom BiH i utvrdili da je na nezakonit način iz BiH izneseno oko 3 milijuna eura. Postoji osnovana sumnja da su prvane osobe čiji su vlasnici kineski državljani u prethodnih nekoliko godina na nezakonit način uvozila robu u BiH, istu prodavali „na crno“ bez bilo kakve dokumentacije, a zatim novac pretvarali u eure i putem posrednika fizičkih osoba – građana BiH, isti prenosili u susjednu Republiku Hrvatsku, odakle je novac putem jedne komercijalne banke prebačen u Kinu.

Prvobitna akcija kodnog naziva ,,KURIR“ izvedena je krajem 2015. godine gdje je detaljnom istragom utvrđeno da su kineski državljani koji posluju u BiH i s njima povezanim poduzećima i pravnim osobama, duže vremensko razdoblje, vršili krijumčarenje i iznošenje iz BiH velikih količina gotovog novca (u ukupnom iznosu od najmanje 15 milijuna eura), koji nije transferiran platnim prometom, već je fizički krijumčaren na teritorij Republike Hrvatske te dalje u inozemstvo. Sve prikupljene informacije i dokazi nalaze se u izvješćima koje će procesuirati SUD i Tužiteljstvo BiH, priopćeno je iz UNO BiH.

Autor: Večernji list

ZADNJE VIJESTI