fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Novac će i ove godine dobiti firme u vlasništvu SDP i SDA-ovih kadrova!?

Autor: Žurnal.info

SARAJEVO - Prvi javni poziv u ovoj godini za raspodjelu novčanih sredstava Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom je gotov. Povjerenstvo za vrednovanje programa sačinilo je prijedlog za raspodjelu poticaja u 2018. godini.

Članovi povjerenstva bili su Mirsad Muftić, predsjednici kao i prošle godine, Sabina Čano i Ljubo Petričušić. Mirsad Muftić i Sabina Čano članovi su Upravnog odbora Fonda. U prijedlogu povjerenstva ponovo su se našle tvrtke u vlasništvu SDP-ovih i SDA-ovih kadrova!

Brat Irfana Čengića, generalnog tajnika SDP-a, Tarik Čengić nakon što je osnovao tvrtku za zapošljavanje osoba sa invaliditetom te dobio poticaje od Fonda u vrijednosti skoro 250 tisuća maraka najavio je proširenje poslovanja svog CHB-a. Osim salona ljepote, marketinške agencije i rent a car-a najavio je početak proizvodnje mirisnih svijeća.

“Osjetno je povećanje zanimanjai porast tržišta, ali se kupuju uvozne svijeće. Pronašli smo model da omogućimo da osobe sa invaliditetom prave mirisne svijeće i da na tržište izađemo sa povoljnom cijenom kojom ćemo moći konkurirati uvoznoj robi“, rekao je za portal Klix vlasnik CHB-a, Tarik Čengić.

Model o kojem govori Čengić su poticaji Fonda za zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju osoba sa invaliditetom. Stoga ne treba čuditi da je povjerenstvo za vrednovanje programa po javnom pozivu iz travnja ove godine dio novca izdvojilo i za Čengićeve svijeće.

Tako je u prijedlogu povjerenstva za raspodjelu sredstava navedeno da bi CHBtrebao dobiti 17.000 maraka za materijal i sirovine za izradu mirisnih svijeća. Kako će proširiti poslovanje neophodno je da ova tvrtka dobije novac i za novo zapošljavanje. Tako je u prijedlogu povjerenstva navedeno da bi CHB trebao dobiti novčani stimulans u iznosu od 43.050 maraka za zapošljavanje tri osobe sa invaliditetom.

Pojedincima u SDA-u i SDP-u Stolac tisuće

Tvrtka Mil Company u vlasništvu SDP-ovog omladinca Luke Raguža, prema prijedlogu povjerenstva, za sufinanciranje nabavke vozila marke Mercedes Benz Sprinter dobit će 21.000 maraka. Za nabavku repromaterijala za uzgoj povrća u plasteniku dobit će 2.000 maraka. Za nabavku greda i panela 23.020 maraka, dok je za nabavku armaturne šipke povjerenstvo u prijedlogu navelo iznos od 1.979 maraka. Za podsjetiti je da je ista tvrtka prošle godine dobila preko 100 tisuća maraka, od istog fonda, a što je također objavio Žurnal.

Tvrtka Ajnex u vlasništvu načelnika najvrijednije općine u BiH Nedžada Ajnadžića, prema prijedlogu Komisije, za nabavku papira (salvetnog i ubrusnog papira) dobit će 21.600 maraka. Novca je, ponovo, bilo i za režijske troškove – 2.400 maraka.

RDS Prom, u vlasništvu Ramiza Šemića (SDA), za alat i materijal za zaštitu i obogaćivanje tla, prema prijedlogu povjerenstva, dobiti će 11.045 maraka. Za sredstva za zaštitu i obogaćivanje tla 13.955 maraka. Novca je bilo i za sufinanciranje nabavke teretnog vozila VW Crafter 23.000 maraka.

Poslovno savjetovanje, tvrtka u kojoj je prokurista, prema sudskom registru, Esad Dželilović (SDA) ponovo će novac dobiti za sufinanciranje nabavke vozila Citroen C5. Za te potrebe prema prijedlogu povjerenstva dobiti će 19.500 maraka.

Tvrtka NIM-HIM u vlasništvu Salmira Kaplana (SDA) za sufinanciranje nabavke stolova i stolica, prema prijedlogu povjerenstva dobit će 15.000 maraka. Ista tvrtka i prošle godine je dobila identičan iznos. Za nabavku kamiona u 2017 su dobili 13.650 maraka. Za nabavku namještaja za salon dobili su 1.550 maraka, što je također ranije objavio Žurnal.

Nakon što je Povjerenstvo za vrednovanje programa po Javnom pozivu iz travnja ove godine sačinilo prijedlog za raspodjelu novčanih sredstava na redu je Upravni odbor Fonda. Na sjednici zakazanoj za 21. lipanja Upravni odbor odlučivat će o prijedlogu povjerenstva i hoće li tvrtke u vlasništvu SDP i SDA kadrova ponovo dobiti novac. Prošle godine Upravni odbor bez ikakvih izmjena prihvatio je prijedlog povjerenstva o raspodjeli poticaja.

U međuvremenu, Vlada FBIH na 147. sjednici održanoj 14. lipnja zadužila je Federalno ministrastvo rada i socijalne politike da u što kraćem roku pripremi prijedlog akata potrebnih za provođenje procedure izbora kandidata za imenovanje novog Upravnog odbora Fonda.

Autor: Žurnal.info
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});