fbpx

NOVALIĆ: “Dodvoravali ste se umirovljenicima pred izbore i napravili dug od 135 milijuna KM”!

Autor: Slobodna bosna

SARAJEVO - "Žao mi je što se Nermin Nikšić osjetio prozvan kada sam govorio o naslijeđenom stanju u Zavodu PiO. Činjenica je da je Zavod do travnja 2011. godine bio u plusu od 42 milijuna KM. A prošla vlast nam je predala 135 milijuna KM nagomilanog duga" - rekao je to danas na pressu federalni premijer Fadil Novalić odgovarajući na pitanje novinara da prokomentira oštre kritike bivšeg premijera i predsjednika SDP-a.

Istakao je da je usprkos ovim minusima Nikšićeva vlada krenula u neodgovorno povećanje mirovina i to dva puta po 5 posto.

Novalić je naglasio da je ova Vlada uspjela zaustaviti trend gomilanja duga prema Zavodu i to u prošloj godini za 11 milijuna KM.

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić javio je dan ranije kako je aktualna Vlada Federacije BiH “uvela građane u socijalni i ekonomski kaos”.

“Vlada Fadila Novalića i vlast u Federaciji BiH pokazala je krajnji bezobrazluk prema najranjivim kategorijama ovog društva. Prvo su na njenom udaru bili radnici, sada su umirovljenici. Neprihvatljiv je i za svaku osudu, odnos HDZ BiH i SDA prema penzionerima”, rekao je Nikšić.

Nikšić dodaje i da je Novalić prešao je crvenu liniju što se tiče opozicije jer je vlastitu nesposobnost Vlade koju vodi počeo pravdati neistinama i to služeći se obmanama preko leđa penzionera.

“Za stanje u Fondu PIO odgovorna je samo i isključivo SDA i HDZ politika koja je godinama pustošila sve fondove, pa i fond PIO, a to radi i danas. Za trenutni kaos u kojem se nalazi penzioni fond, gdje se ne zna hoće li i kada mirovine biti isplaćene, odgovorna je isključivo trenutna Vlada koja misli da samo pričom i netočnom statistikom može rješavati probleme”, kazao je Nikšić.

Aktualni lider SDP-a i bivši premijer, Nermin Nikšić, reagirao je raniju izjavu svog nasljednika u premijerskoj fotelji koji je kašnjenje u isplati mirovina obrazložio problemom naslijeđenog duga.

„Dva populistička povećanja mirovina, od po pet posto, u prošlom mandatu, odnosno 2011. i 2014. godine nisu bila zasnovana na realnim makroekonomskim pokazateljima, odnosno nisu bila zasnovana na porastu prihoda. Prikazano brojevima, ta dva povećanja zajedno iznose oko 160 milijuna KM, što je veće od tekućeg deficita Zavoda PIO/MIO. Naročito je povećanje mirovina u predizbornom periodu, 2014. godine uticalo da se dođe do jake i teško savladive krize u Zavodu PIO jer su se dugovi počeli množiti velikom brzinom”, rekao je Novalić.

„Iako bilježimo porast neto broja zaposlenih za oko 11.000, prema podacima Porezne uprave FBiH, na dan 31. ožujka 2016. godine, te porastu prihoda od direktnih poreza i doprinosa od 9,1 posto u prvom kvartalu 2016. godine, sve to nije bilo dovoljno da se u kratkom periodu sanira i ovaj „upad“ u mirovinski sustav, rekao je Novalić, izazvavši burnu reakciju svog prethodnika, Nermiona Nikšića.

Autor: Slobodna bosna

ZADNJE VIJESTI