fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

NOVOGODIŠNJA ČESTITKA: Moderna Država…ili…Razlaz…

Autor: Hrvatin Tomašević

MOSTAR - Tko je ubio Narod? Bilo bi nepravedno oklijevati s tim pitanjem svih pitanja? Pogotovo u vrijeme Njegova porođenja! Cijenjeni…al okomog…vlastodršci…jeste li spremni suočiti se s posljedicama vaše pohlepe!? Poput strašna upozorenja, za vaše iskupljenje…neotuđiva za budućnost…sustiže vas Moderna Država…subverzivna tvorevina!

No, ja, nigdje ne bih radije bio! Ovo je ključni trenutak za BiH, dakako, i za ostatak svijeta: bosanski džihadisti, globalni terorizam, Bliski istok, Kalifat, sve agresivnije i Turska i Rusija, Balkan pod najezdom izbjeglica! Zakon neočekivanih posljedica!? U Novoj 2016.godini, nada će biti pogreška! Stoga, za Novu, šaptavo ću Vam poželjeti – Modernu Državu!? Inšala…daće Bog?

Na pažnju…Narodi, cijenjeni…al okomog…vlastodršci, svijet sutrašnjice je podijeljen u suparničke lige, na način: tako da pojedine države, posebice vole isticati svoje prednosti i dostignuća pred drugim nacijama-državama. Naravno, na vrhu su predvodnice svjetskog poretka-nuklearne sile: sposobne uništiti naš poznati svijet u roku od par sekundi! Ostavljajući onaj dio koji je samo njima poznat?

Tim glavnim igračima na svjetskoj sceni, lako se mogu pridružiti: ozbiljne-uređene-odgovorne-utjecajne države, koje svoje znanstveno-tehnološki razvojne kapacitete, ali isto tako i ostala društvena područja, u svakom trenutku mogu udružiti-raditi i zaraditi skupa s atomskim silama! Što mi se čini neizbježnim, i to ne samo na planu sigurnosti i obrane, nego, na mnogim utemeljenim projektima i dobrim namjerama u zajedničkom interesu perspektiva za budućnost.

Možda Vam se čini preuranjenim „odbacivanje“ trećeg svijeta, no, afrički model društva „trećeg svijeta“ ukorijenjen u našim predrasudama i neznanju, više ne postoji! JAR-a je atomska sila i vuče razvoj crnog kontinenta, uz odricanje od nasljeđa iz prošlosti. Politička Afrika polaže-udara temelje, polazeći od želje čovjeka za životom u miru-radu-stabilnosti-prosperitetu i viđenju svoje budućnosti u razvoju! Zanimljivo je to, porediti s BiH, kako je JAR uspjela u kratkom roku uravnotežiti tehnološko-gospodarski razvoj, ljudska i socijalna prava-pravdu, održiv eko-sustav, emancipaciju, te tako postala nedostižna ne samo za tamni vilajet… jugozapadni balkan…kako li sve ne krste-Zaostale u Civilizaciji!

Narodi, Građani, Ostali, pitaju: koje su to vrijednosti i ciljevi BiH? Nacrt za modernu i bolju BiH: enticiteti + entiteti + ekonomija + znanje + poduzetništvo – smjernice su za modernu politiku promjena! No, kako su nam državne-entitetske-distriktne institucije potpuno zapostavljene, prepuštajući se spontano korupciji i organiziranom kriminalu na svim razinama, stvarnu vlast imaju „ko fol neformalne“ grupe-pojedinci-kultovi interesa, udruživanja u razna partnerstva, mešetari i špekulanti, stoga se pravosudni sustav iz temelja mora mijenjati, na način da služi-javnim, pojedinačnim i tržišnim interesima, a ne da radi za nekolicinu jednakijih!

Težište razvoja se mora premjestiti s državne-entitetske-centralne na lokalnu razinu vlasti. To zahtjeva temeljitu preobrazbu poresko-financijskog sustava, kako i smanjenje teritorijalno-administrativnih jedinica-birokrata u istim, vlada-ministara, i dakako, njihovim ovlastima. Proračunska sredstva moraju biti „uskladištena“ za razvoj, a ne po džepovima raznoraznih kulova. Vlast mora stvoriti, bez povlaštenih, mogućnosti za tržišno gospodarstvo, a ne da mame ulagače nerealnim ponudama…sve može…ali meni toliko i toliko…Kad se nešto neda popraviti…Nada je pogreška!

No, kako se svjetska ekonomija odvija u poveznici s ostalim nezaobilaznim političkim procesima, takva ponuda hajvanima iz vlasti, kod velikih igrača odmah otpada!Međunarodne političke i financijske institucije, ali i privatni investitori (oni posebno) prema takvim vlastima, imaju veliku zagradu! Spremni su poticati „održivi“ (kakva je to samo izmišljotina) tržišni razvoj, prijenos tehnologija, uspostavu i stvaranje novih ekonomija, ali uz već navedene promjene!

Moderna Država, će učiniti sve da ubrza uspostavu civilnog društva, kroz razvoj nevladinih organizacija, koje skupa sa sindikatima čine socijalni dijalog, koji je komunikacijski krak vlasti. Neskrivena je želja lidera&bratije, da sa sebe skinu svu odgovornost upravljanja ovakvom BiH, smatrajući, da ako prepuste Bruxellesu i Washingtonu sav suverenitet, oni neće snositi nikakvu krivnju…pride osta lova…a i dalje misle kako su posebni…Kako mi ide?

Kroz konflikt, i to ne samo politički, nego, BiH nema ni nacionalni konsenzus, teško je za povjerovati da se iznjedri Moderna, nema ni djevojke, Država? Opet, jesu li lideri&bratija sposobni donijeti utemeljenu odluku? Koja je njihova uloga-doprinos perspektivi u stvaranju Moderne Države? Ja…ma posve sam siguran, ne vjerujem i da imaju i da znaju strategiju za…Razlaz! Niti se trude, da spoznaju tu veliku zavrzlamu! Nego…Inšala…daće Bog? U Modernoj Državi, vjerujem, kako Vam neće faliti „vizionari“ koji su bili uzrokom prošlog i sadašnjeg Vašeg: stradanja- boli-siromaštva i nacionalne tragedije…ili ipak?

Neću dopustiti da Vas iznenade, izručiti ću se na Vas temeljnim društvenim područjima, koji čine Modernu Državu: ljudski potencijal, ulaganje u njihovo znanje i razvoj koji su povezani sa: znanosti-tehnologijom-informacijsko-računarsko-komunikacijskom industrijom, globalni razvojni projekti, društvo koje je povezano i snažno u namjeri da ostvari zadane ciljeve, uz materijalno-socijalno-zdravstvenu pravdu i zaštitu, razvijenu prometnu i energetsku infrastrukturu, naravno, sve to zahtjeva i očuvanje: prirode-prostora-okoliša i ulaganja u njihov razvoj, pogotovo lokalnih zajednica, otvoreno gospodarstvo za uvođenje poduzetništva-poduzetnički sektor sposoban za inovacije i izvoz, oslobođenog od političke korupcije i privatizacijske pljačke, uređenje financijsko-bankarskog sektora: kapital+kamate+uvjeti kreditiranja+porezi… Sve to mora biti upotrebljivo da bi pomoglo oporavak i razvoj ekonomije!

Nova uloga Države – poput strašna uprizorenja za naše/Vaše/njihove iskupitelje! Ne prezam od iznenađenja, kako da Vam oživotvorim globalni nadzor nad uspostavom Moderne Države…ili kako se to modernim demokratskim rječnikom kazuje: uspostavom zajedničkih vrijednosti…Inšala…daće Bog? A, ako neće on, hoće vladar slobodnog svijeta – Sjedinjene Države Amerike! Vidim šarenu budućnost, važni ste Vi, važan sam ja, važni su svi…jedino tako…inače ode sve…u tri pičke materine…ako već nije?

Očekujem lavinu dobrodošlih uputa-komentara-kritika-lajkova…dakle portaldžije …udrite…jebite mi majku…klikajte budite totalno dosljedni…

Iskreno Vaš, Hrvatin Tomašević, podrivač stare, koji Vam za Novu želi Modernu Državu!!!

Važno: Nije ni Rim za dan napravljen…ali je propo za kraće!

Autor: Hrvatin Tomašević
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});