fbpx

NSRS danas na Dodikov zahtjev razmatra Izvještaj Komisije za Srebrenicu

Autor: Fena

BANJA LUKA - Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS), na kojoj će biti razmatrana Informacija o Izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. srpnja 1995. godine, bit će održana danas u Banjoj Luci.

Raspravu o ovoj točki zatražio je entitetski predsjednik Milorad Dodik, koji će se na zasjedanju obratiti poslanicima uvodnim izlaganjem u trajanju od 60 minuta.

Kolegijum je odlučio da na ovu 29. posebnu sjednicu pozove bivšeg premijera RS-a Dragana Mikerevića, koji je potvrdio Feni da će prisustvovati sjednici i da mu je odobreno obraćanje u trajanju od 10 minuta.

Vlada RS-a, čiji je premijer bio Dragan Mikerević, usvojila je 2004. godine Izvještaj Komisije za Srebrenicu te je on pozvan da se obrati parlamentu kao direktni akter tih događanja, kao i članovi Vladine Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine.

Protiv ove sjednice su bošnjački poslanici, koji ukazuju da se u Srebrenici dogodio genocid te da se utvrđene činjenice i sudske presude počiniocima ne mogu promijeniti.

Bošnjačke poslanike Dodik nije pozvao na konsultacije uoči ovog posebnog zasjedanja, a neće se odazvati ni opozicija, koja smatra da entitetski predsjednik ovu temu koristi u predizborne svrhe, jer je izvještaj bez skupštinske rasprave mogla da povuče Vlada, koja ga je i usvojila 2004.

U materijalu za sutrašnje zasjedanje se navodi da su rezultati rada Komisije za Srebrenicu “apsolutno ništavni“.

“Komisija o događajima u Srebrenici, kao ad hoc tijelo, nema nikakve operativne nadležnosti u smislu provođenja naloga Doma za ljudska prava i Odluke Vlade RS-a, a koji se odnose na provođenje istražnih i drugih radnji. U tom smislu apsolutno se smatraju ništavnim rezultati rada Komisije”, stoji u, kako je navedeno, “Izvještaju o radu i rezultatima te komisije”.

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI