fbpx

OBJAVLJENI KONAČNI REZULTATI: Potvrđene sumnje – izlaznost na referendum ispod očekivanja

Autor: Slobodna bosna

BANJA LUKA - Predsjednik Komisije za provođenje referenduma u Republici Srpskoj Siniša Karan priopćio je rezultate o izlaznosti prema koji je na referendumu sudjelovalo 55,7 posto birača s pravom glasa (680.116 birača).

Prema njegovim riječima, na referendum je od ukupno 1.219.399 glasača izašlo 680.116, odnosno 55,67 posto građana sa pravom glasa.

Na pitanje “Da li podržavate da se 9. siječanj obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?”, za je glasalo 677.721 građana, odnosno 99,81 posto građana koji su izašli na referendum, rekao je Karan.

Protiv je bilo 1.291, odnosno 0,19 posto.

Nevažeći listića bilo je 2.264.

– NIsmo imali promatrače na referendumu, ali nismo nikoga ni odbili. Niko se naprosto nije prijavio. Rad Komisije prestaje kada ovaj izvještaj uputimo Narodnoj skupštini RS – rekao je Karan.

Lider SNSD-a i predsjednik RS-a, ne sačekavši konačne rezultate, rekao je na Palama sinoć da je referendum uspio.

“Ponosan sam na sve one koji su glasali i izašli i nek’ je sram svakog Srbina koji nije danas izašao na referendum. Zato moram ovdje da proglasim da je današnji referendum uspio. Sve one koji su opstruirali, sve one koji su govorili ovako i onako, narod i njegova svijest su nepobjedivi”, kazao je Dodik, koji je razočaran slabim odzivom građana na referendum. Nekoliko dana pred referendum Dodik je izjavio kako očekuje visoku izlaznost – više od 75 posto.

Važno je napomenuti da su praktično sve srpske partije u RS-u, i vladajuće i opozicione, pozvale građane da glasaju na referendumu, pa se može zaključiti da je opozicija spasila Dodika od potpunog referendumskog debakla.

Osobito je bio slab odziv u Srbiji: na referendum je izašlo svega 6.400 državljana Republike Srpske, rekao je Srni direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović. U Beogradu je glasalo 3.237, Novom Sadu 2.411, Zrenjaninu 264, Subotici 292 i u Pančevu 196.

Autor: Slobodna bosna

ZADNJE VIJESTI