fbpx

Od petka otežan ulazak građana BiH u zemlje EU

Autor: Večernji list

Od 7. travnja počinju sustavne provjere na vanjskim granicama Schengena za sve putnike zbog usvojenih amandmana na Zakon o schengenskim granicama.

Od 7. travnja 2017. godine, svi državljani BiH koji namjeravaju putovati u zemlje EU mogu očekivati duža zadržavanja nego što je to bio slučaj ranije.

Naime, od 7. travnja počinju sustavne provjere na vanjskim granicama Schengena za sve putnike zbog usvojenih amandmana na Zakon o schengenskim granicama, prema kojima zemlje članice Schengenskog prostora imaju obvezu uvođenja pojačanog sustava provjere za sve putnike na svojim graničnim prijelazima, prenosi Vecernji.ba koji se poziva na Avaz.

Kao što je poznato u dosadašnjoj praksi je bilo dovoljno da službenici granične policije obave osnovnu kontrolu putnika jednostavnom provjerom putnih dokumenata građana EU.

Ipak, sada će se dokumenti morati provjeriti u sljedećim bazama podataka: Schengenskom sustavu informacija (SIS), Interpolovoj bazi podataka ukradenih i izgubljenih putnih dokumenata, te državnoj bazi podataka za ukradene, zlouporabljene, izgubljene i oštećene putne dokumente.

Službenici granične policije Slovenije će detaljno provjeravati putne dokumente svih osoba pomoću specijalnih čitača, dokument po dokument, na svakom graničnom prijelazu. Ova uredba o sustavnim provjerama ne predviđa bilo kakve izuzetke.

Da bi se izbjegle eventualne neugodnosti, svim putnicima se savjetuju da:

– Provjere status svojih dokumenata, posebno ukoliko su u zadnje dvije godine oni bili otuđeni, izgubljeni ili oštećeni. Ovo je potrebno da bi se uvjerili da su podaci o dokumentima točno uneseni u državnim i ostalim bazama podataka;

– Provjere jesu li njihovi putni dokumenti (osobne iskaznice, putovnice) važeći;

– Provjere informacije o stanju na graničnim prijelazima prije polaska na putovanje;

– Izaberu granične prijelaze s manjom frekvencijom prometa ili da kreću na putovanje u dijelovima dana i tjedna kada su gužve uobičajeno manje;

– Izbjegnu putovanje tijekom vikenda osim ukoliko je rezerviran takav aranžman koji počinje i završava u danima vikenda;

– Budu strpljivi i slijede upute policijskih službenika na graničnim prijelazima i unutar zemlje;

Ove provjere su uvedene u cilju sprječavanja bilo kakvih prijetnji za unutarnju sigurnost i javni red država članica EU-a.

Također, strožije su kontrole za državljane BiH pri ulasku u EU, poput obveze posjedovanja odgovarajućeg novčanog iznosa, od 35 do 70 eura za svaki dan boravka u zemljama EU-a.

Putnici moraju imati putovnice koji vrijede najmanje tri mjeseca (u nekim državama i šest) od datuma planiranog boravka. Zabranjeno je prenositi meso, pa ni u sendvičima, i mliječne proizvode. Voće, povrće, slatkiši, hrana za bebe i kućne ljubimce su dopušteni, ali u ograničenim količinama.

Autor: Večernji list

ZADNJE VIJESTI