fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Odbjegli general tužio uglednog vještaka – Đukiću za 20 godina robije kriv Zečević!?

Autor: Slobodna Bosna

SARAJEVO - Na dvadestet i četiri stranice krivične prijave Tužiteljstvu BiH, članovi obrane generala Đukića obrazložili su zašto su nalaz vještaka balističara Berka Zečevića lažan.

General Vojske RS-a Novak Đukić, koji je u bjekstvu u Beogradu, podnio je Tužiteljstvu BiH krivičnu prijavu zbog davanja lažnog iskaza protiv vještaka balističara Berka Zečevića. Prijavu je u ime generala Đukića predao odvjetnik Milorad Ivošević.

Sud BiH osudio je generala Đukića na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina, eksplozije na tuzlanskom Trgu Kapija 1995 godine, kada je ubijena 71 osoba, a ranjeno 240. General Đukić tereti se da je tog dana naredio granatiranje Tuzle.

Sud BiH osudio je generala Đukića isključivo na osnovu nalaza vještaka Berka Zečevića, kaže njegov odvjetnik Milorad Ivošević.

Međutim stručnjaci iz Izraela, Francuske i tročlani ekspertski tim iz Češke, koje je angažirao general Đukuć, zaključili su da Zečevićev nalaz nije točan. Njihovi rezultati isključuju da je projektil iz topa 130 mm prouzrokovao masakr na tuzlanskoj Kapiji, kako je vještačio Zečević. Granata nije ispaljena sa položaja VRS. Obrana sumnja da su Zečević i druge nepoznate osobe pod pritiskom svjesno sačinili nalaz suprotan pravilima struke.

Na dvadestet i četiri stranice krivične prijave Tužiteljstvu BiH, članovi obrane generala Đukića obrazložili su zašto su nalaz vještaka balističara Berka Zečevića lažan. Vješačenje Berka Zečevića bilo je jedini osnov za osudu generala Đukića na dvodecenijsku kaznu zatvora, a upravo njegov nalaz, prije nekoliko mjeseci, pobili su strani vještaci na poligonu Nikinci u Srbiji. Utvrđeno je da projektil nije mogao da bude ispaljen sa položaja VRS sa Ozrena.

Obrana tvrdi da su strani stručnjaci dokazali da ma gdje se nalazio top, nije mogao da ispali granatu od 130 mm ka tuzlanskoj Kapiji, koja bi pod kutom od 62 stupnja prebacila automobil golf1, eksplodirala kraj prednjeg desnog točka i ubila 71 lice,a 240 ranila, kako tvrdi vještak Zečević.

Obrana sumnja da su Zečević i suradnici osobe, pod pritiskom, svjesno sačinili nalaz suprotan pravilima struke. Profesor Strojarskog fakulteta u Sarajevu, česti haški i vještak Suda BiH, Berko Zečević kaže da je u slučaju generala Đukića vještačio u skladu sa pravilima profesije.

Autor: Slobodna Bosna
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});