fbpx

Odnos BiH prema MMF-u uopće nije upitan

Autor: Patria

WASHINGTON - Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine razgovarao je u Washingtonu s predstavnicima Svjetske banke o partnerstvu te financijske institucije s BiH te strukturi i dinamici realizacije projekata po ugovoru vrijednom 750 milijuna dolara.

Zvizdić je naglasio da Svjetska banka predstavlja veoma značajnu instituciju za BiH, a govoreći o sredstvima od 750 milijuna dolara naglasio je da je struktura namijenjenih sredstava dobra za BiH i ona su usmjerena ka projektima koji znače restruktuiranje javnih službi ili javnog sektora.

– Ono što je jako važno i na čemu sam posebno inzistirao su sredstva koja će biti usmjerena kao pomoć i podrška novom zapošljavanju s fokusom na zapošljavanje mladih ljudi te podrška određenim privrednim djelatnostima kroz različite projekte – kazao je Zvizdić.

Kao dobar primjer za to naveo je moguća ulaganja u projekat energetske efikasnosti što će pomoći sektoru građevinarstva i samim tim za sebe vezati više desetina komplementarnih djelatnosti.

Podvukao je da su u tijeku razgovori s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), a na tim sastancima prezentiran je do sada realizirani nivo prethodnih mjera i drugih obveza koje su preuzele bh. institucije.

– Upoznali smo predstavnike MMF-a i s trenutnom situacijom kada je u pitanju zakon o akcizama i uopće set zakona koji spada u definirane prethodne mjere s očekivanjem da će se zakoni za nekoliko tjedana ponovno vratiti u parlamentarnu proceduru te da će biti usvojeni – pojasnio je Zvizdić.

Takvo očekivanje izrazio je imajući u vidu da će s usvajanjem seta zakona o akcizama postati operativno više od 860 milijuna eura namijenjenih za daljnju izgradnju autoputa i puteva na teritoriju cijele BiH.

I predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović boravi u Sjedinjenim Američkim Državama, priopćeno je danas iz njenog kabineta.

U okviru službene posjete Washingtonu, Cvijanović i ministar financija RS Zoran Tegeltija razgovarali su, u odvojenim susretima, s direktorom Odjela za Europu pri Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) Paulom Tomsenom, izvršnim direktorom belgijsko-holandske konstituence Odbora MMF-a Anthonyjem De Lanojem i zamjenikom izvršnog direktora Richardom Dornbosem, te šefom Misije MMF-a za BiH Nadimom Ilahijem i zamjenikom generalnog direktora MMF-a Taom Zangom.

Na sastancima, održanim u okviru redovnog proljećnog zasjedanja Svjetske banke i MMF-a, razgovarano je o aktivnostima koje je Republika Srpska do sada uspješno realizirala na osnovu Pisma namjere, a ovom prilikom je istaknuto da je aranžman sa MMF-om važno uporište za realizaciju razvojnih politika koje su usklađene sa mjerama predviđenim Reformskom agendom, a na koje su se obavezali predstavnici svih nivoa vlasti u BiH.

Autor: Patria

ZADNJE VIJESTI