fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

OHR i Inzko trebaju nametnuti izbore za Grad Mostar

Autor: Dnevno.ba

MOSTAR – Iz Hrvatske stranka prava (HSP) pozivaju Visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka i OHR da nametu lokalne izbore za Grad Mostar zajedno sa predstojećim općim listopadskim izborima.

Razlog je, kako navode, višestruk, a posebice u tome što Grad Mostar evidentno propada u smislu javnih poslova i servisa građana, dok se bogate samo uske interesne skupine i političke elite HDZ i SDA.

Neodržavanje izbora u Gradu Mostaru se direktno pogoduje Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) BiH i Stranci demokratske akcije (SDA). OHR svojim nečinjenjem je pristran i direktno nanosi štetu oporbenim strankama te krši osnovno demokratsko načelo „birati i biti biran“.

HSP je još u srpnju prošle godine u otvorenom pismu Valentinu Inzku predlagao zaustavljanje  financiranje ovih dviju stranka, SDA i HDZ BiH, dok se ne usvoji Izborni zakon za Grad Mostar.

Razlog je kako kažu, više negoli očit, jer upravo to što te dvije stanke, ujedno i najveći kočničari održavanja izbora i iskorištavanja postojećeg stanja u kojem su podijelili Proračun Grada Mostara između sebe na način nemiješanja u međusobno trošenje i izvršenje Proračuna ali i revizije potrošnje javnih sredstava.

Javna je tajna kako na „lijevoj“ obali sve poslove vodi Haso Pekušić i njegova građevinska firma a na „desnoj“ opet nekoliko tvrtki bliskih HDZ-u. S tim da u tom poslovnom odnosu, deblji kraj izvlači SDA i „istočni“Mostar, jer rade projekte od kojih uvijek ostane nešto asfalta da se uredi neki od putova od Zalika do Blagaja i Podveležja, te ostane  nešto betona i elemenata za izgradnju drugih sadržaja u gotovo svakom  selu, mejtefa ili džamije, škole ili dvorane, sportskog terena ili ceste.

S druge strane elita oko HDZ i predsjednika Dragana Čovića, uglavnom grade zgrade i stanove koje više nema tko kupovati jer mladi odlaze a postojeći ljudi su kreditno nesposobni nesolventni.

Grade apartmane i hotele po Dalmaciji, a uništavaju radna mjesta u Mostaru kao što su uništili Žitopromet, Hercegovačku televiziju, Šume Herceg-Bosne, i brojne druge gospodarske subjekte kao što su Soko, Hercegovina osiguranje, Vranica, itd.

Po posljednjim događanjima i štrajkovima, kako u zdravstvu tako i školstvu te rasula u policiji, koja bi odavno štrajkala ali ne može zbog sigurnosnih propisa, ostali su samo nezaposleni i studenti te potplaćeni radnici u građevini i trgovini. Javna poduzeća su u stalnom propadanju, grad je sve prljaviji a građevinskih dozvola i renti nikada više (od rente na Mepas se moglo napraviti pola Gradske športske dvorane), javne bolnice i domovi zdravlja sve jadniji a privatne klinike sve raskošnije, javne škole i kultura te galerije u rustikalnom izdanju a privatne zbirke sve pompoznije.

Visoki predstavnik u BiH,temeljem ovlasti koje ima po članu V Aneksa 10 (Sporazuma o civilnoj provedbi Mirovnog ugovora) Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, a to daje i stav XI. 2 Zaključak Konferencije za provedbu mira održane u Bonu 9. i 10. 12. 1997. godine, koje je dalo Vijeće za provedbu mira, da se upotrijebi autoritet sukladno Mirovnom ugovoru i demokratskim potrebama civilnog društva.

Ne provođenje izbora u Gradu Mostaru i nepostojanje legalne i legitimne vlasti je čisto kršenja Mirovnog sporazuma i potreba korištenja Bonskih  ovlasti. Gradonačelnik Ljubo Bešlić nema nikakav legalitet niti legimitet, odnosno ima onoliko koliko ima i Gradsko vijeće Grada Mostara koje ga je izabralo i koje je godinama raspušteno.

Uzmimo slučaj da se Bešliću nešto  dogodi, tko bi preoteo pečat i tko bi potpisivao milijunske isplate kao što je nedavno isplaćeno za kolektore u Mostaru koji nikada nisu završeni pa se cijelim slučajem bavi SIP-a, tko bi potpisivao plaće i druge obveze,… zar cijeli život u Gradu i svi građani trebaju biti taoci jednog čovjeka ili jedne uske grupacije tajkuna.

To je direktna ugroženost civilnog društva i uzurpacija javnih ovlasti, što bi morao presjeći upravo Valentin Inzko, navodi se u priopćenju HSP-a.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});