fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Oj ljubuški komunisti sve se mijenja, samo vi ste isti!

Autor: Dnevno.ba

LJUBUŠKI - Na jučerašnjoj sjednici Općinskoga vijeća Ljubuški bilo je turbulentno, 4 i pol sata raspravljalo se o 27 točaka Dnevnoga reda, a dvije su bile posebno sporne. Naime, raspravljati o 27 točaka Dnevnoga reda gledano zdravorazumski ili bi trebalo najmanje 10 sati pa da se o svakoj pojedinačno raspravlja kvalitetno ili da se usvoje bez bilo kakve rasprave po brzoj proceduri. Vjerojatno bi se i dogodilo tako da se oporba nije pripremila za sjednicu i na taj način pomrsila račune vladajućima.

Krenimo redom, dvije točke Dnevnoga reda, od njih 27, bile su za vijećnike HDZ-a 1990 sporne i to: točka 15: Prijedlog Odluke o određivanju mjesta za održavanje javnih okupljanja na području općine Ljubuški i točka 18: Prijedlog etičkog kodeksa izabranih i imenovanih službenika općine Ljubuški.

Pridodajmo tomu da je svaki od ova dva prijedloga imao i do 40 članaka, no navest ćemo samo one s pomoću kojih vladajući HDZ BiH u Ljubuškom nastoji pod noge baciti demokraciju. Dakle , u točki 15. Dnevnoga reda članku 3 za održavanje mirnih okupljanja i javnih prosvjeda u općini Ljubuški određuje se prostor na Trgu dr. Franje Tuđmana i Centra malih sportova kao i prilazni putevi i prostor  neposredno uz mjesta održavanja mirnih prosvjeda i javnih okupljanja na što su vijećnici HDZ-a 1990 reagirali izričito zatraživši da se javna okupljanja i mirni prosvjedi mogu održavati na svim javnim površinama, pred ministarstvima, parkovima, javnim poduzećima,  dakle na svim javnim mjestima u općini Ljubuški  što pri tom neće ugroziti sigurnost građana.

Vladajući su na to imali spreman odgovor kazavši da mora biti u skladu sa Županijskim  zakonom što u zakonu uopće ne stoji, jer se općinama daje ovlast da odrede koja će to mjesta biti na području njihove općine. Vijećnici HDZ-a 1990 upitali su čega se boji vlast u Ljubuškom pri tome misleći na prosvjed Zaboravljenih branitelja na Bijači kojima bi usvajanjem ovakve odluke bilo onemogućeno da prosvjeduju na Bijači, a ukoliko to ne bi ispoštovali vladajući bi ih pozivajući se na ovakvu odluku mogli zakonski sankcionirati.

Sljedeća točka Dnevnoga reda sjednice Općinskoga vijeća Ljubuški oko koje su se lomila koplja bila je 18. točka Prijedlog etičkog kodeksa u čijem članku 31/Medijski nastupi/ alineja 1) stoji: „U medijskim nastupima izabrani dužnosnici pružaju sve potrebne informacije vezane za obavljanje svojih dužnosti, pri tom izbjegavajući obmanjivanje i manipulaciju građana.“

Ovaj članak omogućuje vladajućem HDZ-u BiH da svaku izjavu od strane oporbe, koja njima ne odgovara, etiketira kao obmanjivanje javnosti, te se smatra „težom povredom“ tog istog kodeksa. U istom članku po alinejom 4) stoji: „Na novinarska pitanja koja nisu vezana za vršenje dužnosti izabranog dužnosnika, izabrani dužnosnici suzdržavati će se odgovora.“

Vijećnici HDZ-a 1990 smatraju da se ovom tezom ograničava sloboda govora i mišljenja te da je u suprotnosti demokratskih načela, te da bi usvajanjem ovakvih ograničenja ovo značilo vraćanje u totalitarni sustav kao npr. u Sjevernoj Koreji. Na insistiranje HDZ 1990 alineja 4) je izbrisana iz prijedloga.

Nadalje u istoj toj točki , ali članku 21 govori se o ponašanju izabranih dužnosnika, vijećnika na sjednici po određenom pitanju koje se raspravlja na sjednici raspravljati samo jednom u trajanju sjednice u skladu s Poslovnikom Vijeća, a izuzetno još jednom ukoliko se akt koji se predlaže u raspravi mijenja ili iz rasprave proiziđu novi prijedlozi za zaključivanje, vijećnici HDZ 1990 ni s ovim se nisu složili iz razloga što se o nekim gorućim pitanjima ne može raspravljati na brzinu i uz samo jedno javljanje tijekom sjednice, a takav prijedlog ograničava rad vijećnika.

Također, vijećnici HDZ-a 1990 nisu suglasni ni s prijedlogom da se za raspravu treba javiti pri otvaranju rasprave, a izbjegavati javljanje kada je rasprava već u tijeku što je apsurdno, jer očigledno vladajući ne razumiju što znači riječ rasprava-raspravljanje.

Ono oko čega su vijećnici HDZ-a 1990 suglasni jeste da odluke treba donositi oslobođeno od svih predrasuda kao što su pristranost prema određenoj političkoj ideologiji, rasi, vjeroispovijesti, naciji, spolu i drugim mogućim predrasudama.

Prema mišljenju vijećnika HDZ-a 1990 ovo je jedina pozitivna točka etičkoga kodeksa iz razloga što većina članova iz reda oporbe neće biti prinuđena tražiti ispisnice iz stranke zbog pritiska vladajućih i ucjena da ako žele radno mjesto moraju donijeti ispisnicu iz HDZ-a 1990 i učlaniti se u HDZ BiH. Očito o tomu vladajući nisu razmišljali na taj način, jer da jesu po svemu sudeći ne bi ju ni uvrstili u Prijedlog etičkog kodeksa.

U konačnici, HDZ 1990 smatra da se usvajanjem ovih dviju točaka pokušava utišati svaki glas kritike na račun vladajućih, te se na određeni način vrši zastrašivanje javnosti, a sve u cilju zadržavanja vlasti pod svaku cijenu, pa taman to značilo vraćanje u totalitarni sustav jednoumlja i straha. Pametnom dosta, budali na čuđenje, navodi se u priopćenju HDZ-a1990.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});