fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Općina Ilidža se želi odvojiti od Županije Sarajevo

Autor: Srna

SARAJEVO - Sa­ra­jev­ska op­ćti­na Ili­dža, ko­ju zbog pro­mje­ne de­mo­graf­ske sli­ke i sve ve­ćeg na­se­lja­va­nja dr­ža­vlja­ni­ma ze­ma­lja Per­zij­skog za­lje­va odav­no zo­vu "Uje­di­nje­ni ili­džan­ski emi­ra­ti" i "Ku­vajt ci­ty", ima pre­ten­zi­je da se iz­dvo­ji iz Županije Sa­ra­je­vo i pro­gla­si gra­dom, piše današnja "Politika".

List navodi da tu ini­ci­ja­ti­vu za­stu­pa na­čel­nik Ili­dže iz re­do­va Stran­ke de­mo­krat­ske ak­ci­je (SDA) Se­na­id Me­mić uz obra­zlo­že­nje da Ili­dža, kao op­ćti­na, ne­ma u Županiji Sa­ra­je­vo “sta­tus ko­ji za­slu­žu­je”.

“Politika” podsjeća da su većinu stanovništva Ili­dže do proteklog rata či­ni­li Sr­bi i navodi da Sa­raj­li­je ne po­dr­ža­va­ju namjere da im se “uzme” Vre­lo Bosne, sum­njajući da je že­lja za pro­mje­nom sta­tu­sa op­ćti­ne Ili­dža u di­rekt­noj ve­zi sa “već odav­no pri­sut­nim arap­skim ka­pi­ta­lom u toj lo­kal­noj za­jed­ni­ci”.

Beogradski list navodi da ni nakon brojnih pokušaja nisu uspjeli razgovarati sa Memićem, ali podsjeća da je on za više lokalnih medija izjavio da neće odustati od inicijative i da je spreman da, ukoliko je ne podrže članovi Općtinskog vijeća, ide i na referendumsko izjašnjavanje, jer prema njegovoj ocjeni, “Ilidža i Ilidžanci zbog sadašnjeg tretmana nemaju interes pripadati Sarajevu”.

U resornom ministarstvu Županije Sarajevo kažu da Ilidža sa više od 70.000 stanovnika “može dobiti status grada”, ali i upozoravaju da je interes da se gradske općtine i formalno integriraju u grad Sarajevo, a ne da se stvara veći broj manjih gradova u toj županiji.

Direktor Biroa za ljudska prava Udruženja “Demokratska inicijativa sarajevskih Srba” Dušan Šehovac, jedan od malobrojnih Srba koji i danas živi u rodnoj Ilidži, kaže da je svjedok velikog prisustva građana iz arapskih zemalja, njihovih ideja i njihovog kapitala, praćenog mnogim kontroverzama.

“Među onima koji to predstavljaju kao koristan proces za sve građane Ilidže, prednjači načelnik općtine, naravno ohrabren uticajem arapskih ideja i kapitala. Međutim ti `novi` investitori (Arapi) prvo što urade jeste da trajno kupuju našu zemlju na kojoj grade objekte za stanovanje i uživanje, za razliku od Austrougarske, koja je eksploatirala naša prirodna bogastva, pa i naše ljude, ali ona je prvo gradila puteve, željeznice, tvornice i škole na našoj zemlji koju je i nama ostavila”, rekao je Šehovac listu.

On je dodao da je Ilidža prije bila poznata po čistom zraku, a danas je “najzagađenija sredina u Europi”.

Autor: Srna
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});