fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Otkriveno kako je bivši menadžment stvorio milijunski dug na UKCS-u

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Univerzitetski klinički centar Sarajevo (UKCS) dužan je više od 100 milijuna KM, a nova direktorica najveće zdravstvene ustanove u BiH Sebija Izetbegović od prvog dana kako je preuzela mandat pokušava podvući crtu i ustanoviti stvarno stanje koje je zatekla na UKCS-u.

Nakon preuzimanja direktorske pozicije, Sebija Izetbegović angažirala je inspekcijske kontrole sa zadatkom da se utvrdi stvarno stanje i otkriju uzroci zastrašujućeg duga od 100 milijuna KM koji je naslijedila od svojih prethodnika.

U poslovanju UKCS-a inspekcije su utvrdile niz nepravilnosti u prometu lijekova i medicinskih sredstava, te nelogičnosti, neslaganja i diskontinuitet u odnosu na stanje u poslovnim knjigama, kao i ispunjavanju financijskih obaveza o pitanju zaprimljenih faktura. Izvještaj o nalazima proslijeđen je Tužiteljstvu ŽS, a u UKCS su ušli inspektori Financijske policije FBiH.

Kako neslužbeno saznaju Vijesti.ba, inspektori sarajevskog odjela Financijske policije u Kliničkom centru zatekli su kaotično stanje, a da bi barem donekle raščistili osnovna pitanja kao što je imovina, stalni inventar i roba, obratili su se direktorici Izetbegović, koja je na njihovu inicijativu formirala Komisiju za popis opreme i ostalih stvari i roba u organizacionim jedinicama UKCS-a kojih ima 42.

– U našem dosadašnjem radu naišli smo na milijun nelogičnosti koje mi, kao članovi Komisije i uposlenici Kliničkog centra, ne možemo da objasnimo, niti razumijemo. Jednostavno, neshvatljivo je da je toliko opreme uneseno u UKCS, a da ona nikada nije stavljena u funkciju. Ona jeste evidentirana, ali ne zna se ni čija je, ni kako je i zašto nabavljena – rekao je član Komisije dr. Bosanko Horozić.

Osim Horozića, članovi Komisije su i šef Službe za kvalitetu mr. sci. Amer Ovčina, doc. dr. Ilirijana Karabdić Haxhibeqiri i medicinska sestra Admira Stojkanović.

– Bolnički kreveti, plaćani između 32 i 100 tisuća KM, stoje u skladištu, a primjera radi, zbog neuvjetnog i nehumanog smještaja pacijenata i osoblja, Klinku za hematologiju prozvali su koncentracioni logor – kazao je Ovčina.

On se kao član Komisije uvjerio u postojanje sjaja i bijede, ali ne Hollywooda, nego Kliničkog centra, pišu Vijesti.ba.

– Na jednoj klinici, na krevetu sa vagom za intenzivnu njegu, koji košta 32.000 KM, spava dežurni liječnik. Soba je zaključana i van upotrebe, a na pojedinim klinikama pacijenti su smiješeni u krevete koji ne zadovoljavaju ni standarde staračkog doma, a kamoli zdravstvene ustanove – rekao je Ovčina, koji ne krije činjenicu da je pacijentima UKCS-a dosta toga bilo uskraćeno.

Prema njegovom mišljenju, zatečeno stanje u Kliničkom centru jasno upućuje na zaključak da se radi o dugogodišnjoj pogrešno vođenoj poslovnoj politici. Naime, vršene su nabavke, kupovana je oprema, a sve je rađeno bez ikakve kontrole i jasne politike kuće.

– Na određenim klinikama našli smo medicinsku opremu i aparate koji nikada nisu instalirani, a neki čak nisu ni raspakovani. Našli smo aparate koji se uopće ne mogu prikopčati na našu električnu mrežu.

Kupite aparat za 132.000 KM i ne znate zašto se i kako koristi – naglasio je Ovčina, koji je uvjeren da će sada svi “promašaji” u zdravstvu izaći na vidjelo.

O svemu tome i nalazima Komisije za popis opreme i ostalih stvari i roba bit će obaviješteni inspektori Financijske policije.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});