fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Otvoreno 10 novih kilometara autoceste na Koridoru Vc

Autor: Fena

ODŽAK - Svi radovi na dionici autoceste Svilaj – Odžak, dugoj 10,7 km, su završeni, a ta dionica je strateški važna ne samo za poboljšanje cestovne infrastrukture nego i za regionalnu suradnju i bolju komunikaciju s EU.

Do završetka izgradnje mosta Svilaj i graničnog prijelaza ovaj dio je pušten na korištenje lokalnom stanovništvu.

Direktor JP Autoceste Federacije BiH Adnan Terzić na otvaranju je kazao da će ovaj dio koridora znatno rasteretiti promet u Odžaku, ali da će pravu vrijednost dobiti tek izgradnjom graničnog prijelaza i mosta Svilaj.

– Nakon toga će ovaj dio BiH biti povezan s koridorima i magistralama europskih puteva – rekao je Terzić.

Rekao je da na početku godine nije bilo mogućnosti da se dobiju sredstva od EBRD-a bez povećanja trošarina.

– Ali smo zajedno s ministrom prometa i veza FBiH Denisom Lasićem, našim nadzornim odborom i unutarnjim snagama uspjeli iznaći sredstva i predfinacirati dok ne steknemo uvjete da EBRD dadne potpis za sredstva – naglasio je Terzić.

Melvin Asin iz Delegacije EU u BiH kazao je da se danas označava veliki korak ka implementaciji agnede za povezivanje u BiH.

– Naš zajednički cilj je unapređenje BiH i njezinih susjeda zapadnog Balkana, te Europske unije. EU je sufinancirala radove sa 17,5 mlijuna eura iz granta EU za zapadni Balkan. Ovo će biti važna spona između Sarajeva i Zagreba, Sarajeva i Budimpešte i Sarajeva i Beograda – dodao je Asin.

Izgradnja dionice Svilaj-Odžak značajna je i zbog teretnog prometa koji se odvija na sjeveru BiH, kod Bosanskog Broda i Orašja.

Federalni ministar prometa i veza Denis Lasić je istaknuo da ovaj dio predstavlja najsjeverniji dio autoceste na Koridoru V-C u BiH te da ima strateški značaj za izgradnju cjelokupnog autoputa.

– Autocesta na koridoru Vc će dobiti svoj značaj tek nakon što bude izgrađena u cjelosti, od Bijače do Svilaja, te će tada promet na svim dionicama biti kumulativno uvećan, jer će privući i dio lokalnog i regionalnog prometa – naveo je Lasić.

Lasić je također naglasio važnost mosta Svilaj koji će BiH spojiti s Hrvatskom.

– Izgradnja ovog mosta, kao i graničnog prijelaza koji je u tijeku ubrzat će protok roba i putnika između BiH i Hrvatske – naglasio je Lasić.

Osim gotovo 11 kilometara moderne autoceste benefit ima i lokalna zajednica. Tako je izgrađena i pristupna cesta dužine četiri km, a vrijednost investicije je tri milijuna KM. Također, uloženo je više od 11 milijuna KM vlastitih sredstava za eksproprijaciju zemljišta.

Načelnik Općine Odžak Jakov Ivanković naglasio je značaj zavreštka izgradnje dionice Svilaj -Odžak za ekonoomski i gospodarski razvoj ove lokalne zajednice.

Izgradnja ove dionice iznosila je 85 milijuna eura s PDV-om, a radovi su financirani iz kredita Europske investicijske banke (EIB) i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), grant i vlastitih sredstva JP Autoceste FBiH.

Radovi na ovoj dionici započeli su u rujnu 2013., a izgradnja je bila podijeljena u dvije faze zbog uvjeta od završetka izgradnje mosta preko rijeke Save kao i graničnog prelaza Svilaj.

Radove su izvodili austrijski Strabag i bh. tvrtka Euro-asfalt i ŽGP.

U ime konzorcija izvođača radova obratio se Goran Pavić, koji je istaknuo da je na izgradnji dionice bilo angažirano više od 300 radnika.

Na dionici od značajnih objekata nalaze se četiri natputnjaka, tri potputnjaka, tri prolaza za divljač, dvije petlje, odmorište, čeono naplatno mjesto i dva mosta.

Iako završena, dionica autoceste Svilaj – Odžak, još neće biti otvorena za puni prometni profil. To će se dogoditi tek kada budu okončani radovi na mostu i graničnom prelazu Svilaj.

Simboličnom obilježavanju završetka radova nazočili su Ian Brown, šef Ureda EBRD-a u BiH, Anton Kovačev, direktor Ureda EIB-a u Zagrebu, Mariangela Fittipaldi, menadžer programa (Delegacija EU u BiH), Darko Kasap i Alija Kusur županjski ministri te Mujo Puzić, predsjedatelj OV Odžak, priopćeno je iz Federalnog ministarstva prometa i veza.

Autor: Fena
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});