fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Ovako Čović namjerava doskočiti Željku Komšiću!

Autor: Slobodna bosna

SARAJEVO - Promjena Izbornog zakona mora uslijediti u iduća dva mjeseca kako bi se, s jedne strane, ispoštovala odluka Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda u kontekstu federalnog Doma naroda te, s druge strane, kako bi se omogućilo poštivanje volje hrvatskog biračkog tijela kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva iz Federacije, zaključeno je na posljednjoj sjednici Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović potvrdio je kako je oko ovog pitanja postignut usuglašen stav svih članica HNS-a te je izrazio očekivanje kako će se tematika izbornog zakonodavstva uskoro naći pred zastupnicima Parlamenta BiH.

Prema dostupnim informacijama, HNS je fokus stavio na dvije oblasti – izbor dva člana Predsjedništva BiH iz Federacije, te izbor delegata u federalni Dom naroda.

Kada je riječ o izboru dva člana Predsjedništva BiH iz Federacije, HNS predlaže model koji unutar Federacije BiH definira tri izborna područja A, B i C. U izborno područje A se ubrajaju sve općine u kojima prema podacima sa popisa stanovništva 2013. živi 2/3 ili više bošnjačkog naroda.

U izborno područje B se ubrajaju sve općine u kojima prema podacima sa popisa stanovništva 2013. živi 2/3 ili više hrvatskog naroda.

Sve ostale općine (u kojima niti Bošnjaci niti Hrvati ne čine 2/3 stanovništva) se ubrajaju u izborno područje C.

Za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH bio bi izabran kandidat koji je među bošnjačkim kandidatima osvojio najveći broj glasova unutar Federacije BiH uz uvjet da je u području A+C osvojio veći broj svojih glasova nego u području B+C.

Za hrvatskog člana Predsjedništva BiH pak bio bi izabran kandidat koji je među hrvatskim kandidatima osvojio najveći broj glasova unutar Federacije BiH uz uvjet da je u području B+C osvojio veći broj svojih glasova nego u području A+C.

Naravno, u Izbornom zakonu ne bi se spominjala nacionalnost kandidata, pa bi se na taj način formalno ispoštovala presuda Međunarodnog suda za ljudska prava u poznatom slučaju „Sejdić i Finci“. Dakle, svi bi se mogli kandidirati, ali u stvarnosti u izbornom području A uvijek bi pobijedio Bošnjak a Hrvat u izbornom području B.

Prema ovom prijedlogu, Željko Komšić iz DF-a, koji je najavio ponovnu kandidaturu za poziciju hrvatskog člana Predsjedništva BiH, mogao bi biti izabran samo u slučaju da osvoji najveći broj glasova u izbornom području B, dakle u općinama s većinskim hrvatskim stanovništvom.

Kada je riječ o izboru delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, HNS predlaže da se svakom konstitutivnom narodu i ostalim u svakom kantonu dodijeli točno onoliko glasova koliki je udio stanovnika konstitutivnih naroda i ostalih u nekom kantonu, prema ukupnom broju stanovnika tog naroda u Federaciji BiH.

Time bi došlo do promjene u broju delegata iz svakog kantona te bi se riješio problem da neki kanton u kojem je primjerice broj Hrvata minimalan (Goražde) daje isti broj hrvatskih delegata kao i županija u kojima su Hrvati većina (Široki Brijeg).

Autor: Slobodna bosna
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});