fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

PA NIJE MOGUĆE: I Švicarci istražuju Čovićevu ekipu!

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Uposlenici sarajevskog Energoinvesta, te kompanije Sadvi consulting s Ilidže umiješani su u međunarodno pranje novca koje istražuje švicarsko pravosuđe, doznaje Žurnal info. Istragom je obuhvaćeno nekoliko biznismena iz zemalja regije, a svi se dovode u vezu s međunarodnim kriminalom u vezi s trgovinom električne energije.

“Novac koji je nezakonito pribavljen korišten je za podmićivanje državnih službenika”, obavijestili su švicarski tužitelji svoje kolege iz Tužiteljstva BiH.

No, bh. pravosuđe nije poduzelo ništa da istraži ovaj slučaj, već su, početkom ovog tjedna, izdali naredbu SIPA-i da, po međunarodnoj pravnoj pomoći, pretrese prostorije firme Sadvi, te prikupljene dokaze dostave Švicarcima.

U dokumentima koji su u posjedu Žurnala, od bh. državljana navedena su imena Ibrahima Žuđelovića i njegove supruge Vahide, koji su osnivači kompanije Sadvi, te ime Mihada Hajre, jednog od dugogodišnjih rukovoditelja u Energoinvestu. Ključnu ulogu u ovom kriminalu imala je kompanija BONICO AG registrirana u Asliswillu u Švicarskoj. Direktor i osnivač te kompanije je bio Boro Ananovski, koji je ujedno bio i jedini zaposlenik.

“Ibrahim Žuđelović i Andanovski vodili su zajedničke poslove u sektoru snabdijevanju elekritičnom energijom, te su utjecali na dodjeljivanje ugovora samo određenim izvođačima radova, a sve u cilju obećanja ili primanja mita, a koji novac su kasnije koristili za podmićivanje državnih službenika”, navedeno je u dokumentima švicarskog tužiteljstva.

Dio mita uplaćivan je i preko žiro računa otvorenog u Raiffaisen banci u Sarajevu i to na ime Ibrahima Žuđelovića koji je poslovao i u Francuskoj.

Prema dokumentaciji koja je u posjedu Žurnala, većina sumnjivih poslova rađena je na području Sjeverne Afrike i Arapskog poluotoka.

Istragom su, osim, Hajre i kompanije Sadvi Consulting obuhvaćeni još i biznismeni Avikas Kotari, Ivica Petrović, Svetozar Stojiljković. Kako navode švicarski tužitelji, sumnjivi su projekti na kojima je Energoinvest sudjelovao u Libiji, zajedno s kompanijama General Elektric Company of Libya, potom kompanija Elpco, zatim turska kompanija Metas Enerji koju je vodio Fuad Kaldžija, te off shore kompanija Aynam Engineering ltd.

U sumnjive poslove u Saudijskoj Arabiji umiješani su Saudi Electric Company, IGO d.o.o. Srbija, te Energoinvest sa kompanijom Elecnor. Među kompanijama koje su pod lupom švicarskih tužitelja je Dalekovod Production ltd. čiji su osnivači Ivo Marfat, Dario Kusanović i Gordan Pavlović.

Dalekovod proizvodnja ima kćerku firmu registriranu u BiH – Dalekovod d.o.o. Mostar. Ova kompanija posluje s Elektroprivredom HZ/HB i Elektroprenosom BiH. Samo tijekom prošle dvije godine dobili su 20 ugovora vrijednih preko 10 milijuna maraka, piše Žurnal info.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});