fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

PADDY ASHDOWN: Korekcija granica vodi razbijanju BiH

Autor: Dnevno.ba

LONDON - Put ka korekciji granica između Srbije i Kosova je popločan opasnošću i daje samopouzdanje i podršku onima koji žele razbiti Bosnu i Hercegovinu, smatra Paddy Ashdown, jedan od bivših visokih predstavnika u BiH.

On je sa dvojicom drugih bivših europskih izaslanika Carlom Bildtom i Christianom Schwarz-Schillingom potpisnik otvorenog pisma upućenog visokoj predstavnici Europske unije zavanjsku politiku i sigurnost Federici Mogherini, povodom prijedloga o promjeni granice između Srbije i Kosova.

Ashdown je uvjeren da se rješenje za odnose Srbije i Kosova ne može tražiti na rušenju temeljnih principa EU o multietničkim zajednicama, a ne, kako ih naziva, “monoetničkim džepovima” koji bi se stvorili na Balkanu.

“Mogherini je ta koja unutar EU podržava ovu ideju”, kaže Ashdown, a od njene realizacije najzadovoljnije bi trljao ruke ruski predsjednik Vladimir Putin, i potom je primijenio na ukrajinsku krizu.

Upitan da li se pismo upućeno evropskim zvaničnicima može nazvati dramatičnim apelom, Ashdown je rekao: “Možete upotrijebiti riječ koju želite”. To je važna izjava –upozorenje određenim ljudima na Balkanu i u Europskoj uniji koji su skupa izabrali ovaj put da znaju da je on popločan opasnošću”.

“Mislim da je sve u pismu. Ovdje se navodno ne radi o uspostavljanju presedana, već teritorijalnoj razmjeni, ali ko god zna Balkan, kao što mislim da ga mi znamo, zna savršeno dobro da će ovo dati samopouzdanje i podršku onima koji žele da razbiju Bosnu i Hercegovinu”, rekao je Ashdown za Radio Slobodna Evropa.

On je kazao da je “europski bazen” u kaosu.

“Drugo, Europska unija i Bruxelles l vode politiku tako da ne koriste prednost utjecaja koji imaju. Niko ne sugerira  da treba da se vratimo na vrijeme iz prošlosti, ali Europska unija ima na raspolaganju prednost i više instrumenata u BiH nego u bilo kojoj drugoj državi na svijetu. Ali odlučili su da ih ne koriste, iz meni nepoznatih razloga. Tako da je Europska unija odabrala manje aktivan pristup tamo, što je ostavilo prazan prostor za druge. Putin na jednoj strani i Erdogan na drugoj strani koriste priliku da demonstriraju ono što mislim da će imati štetan ishod po Bosnu i Hercegovinu. Također će poslužiti procesu onih koji žele da vide destabilizaciju BiH”, naveo je Ashdown.

 

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});