fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

PENDEŠ: Ministarstvo obrane odgovorilo na pitanja iz Upitnika EK-a

Autor: Fena

SARAJEVO - Ministrica obrane BiH Marina Pendeš izjavila je danas da je to ministarstvo među prvim bh. institucijama koje je odgovorilo na pitanja iz Upitnika Europske komisije te da će ti odgovori danas biti proslijeđeni Direkciji za europske integracije BiH.

Ona je na press-konferenciji u Sarajevu istakla da je Ministarstvo obrane BiH (MOBiH) u protekloj godini izvršilo planirane obaveze o pitanju obrane i cjelovitosti BiH, sudjelovanja u mirovnim misijama, odgovora na prirodne katastrofe i nesreće, te humanitarnog deminiranja.

Pendeš je rekla da su pokazali da su spremni na nastavak angažmana u mirovnim misijama, kao i na povećanje udjela sudjelovanja pripadnika Oružanih snaga BiH u misijama u Afganistanu, Maliju i Kongu, a razmatraju i sudjelovanje u misiji u Centralnoafričkoj Republici.

Pojasnila je da rješavanje neperspektivne te knjiženje perspektivne vojne imovine na državu BiH ne zavisi samo od ovog ministarstva već i od entitetskih, županijskih i općinskih vlasti, ali smatra da će se u ovoj godini riješiti neperspektivne vojne imovine.

Kazala je da popunjavaju redove OSBiH koji su ostali upražnjeni odlaskom dijela vojnika zbog dobne granice ili nezadovoljavajućih plaća, kao i da će biti razmotrena mogućnost podizanja dobne granice.

Navela je da postojeći financijski okvir ne podržava plan Ministarstva kad je u pitanju modernizacija OSBiH a koja podrazumijeva nabavku helikoptera, obuku pilota, nabavku opreme za odgovor na prirodne katastrofe i edukaciju.

Po njenim riječima, Ministarstvo obrane i OSBiH nisu podržali održavanje nelegalnog praznika u Banja Luci, a naredila je i istragu o angažiranje OSBiH u aktivnostima vezanim za 9. siječnja koja bi trebala biti okončana početkom veljače.

Autor: Fena
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});