fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

PISMA ČITATELJA: Tužiteljica Dalida Burzić ne pravi razliku između žrtve i počinitelja!?

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Tužiteljstvo BiH više od godinu dana radi na istrazi u predmetu izbjegavanja plaćanja alimentacije gdje je iz priloženih dokaza jasno kao dan o čemu se radi. U trenutku kada Bosna i Hercegovina troši desetke milijuna maraka na zaštitu žene i djece od nasilja u porodici što uključuje i edukaciju pravosuđa – u ovako jednostavnom i očiglednom predmetu – tužiteljstvo vodi istragu duže od godinu dana. Još gore, Tužiteljstvo dodatno šikanira majku i djecu tako što im šalju uniformiranu policiju na vrata da izvrše navodnu provjeru adrese na kojoj žive!

Krivični zakon Federacije je jasan. Tko izbjegava davanje izdržavanja za osobu koju je na osnovu izvršne sudske odluke ili izvršne nagodbe sklopljene pred drugim nadležnim organom dužan izdržavati – smatra se počiniteljem krivičnog djela.

Četiri godine natezanja sa sutkinjom Radom Bijeljac, koja putuje po svijetu i deklarira se kao borac protiv nasilja u porodici – urodilo je plodom tek kada je moj predmet razvoda braka preuzeo njezin kolega, jer je ona odlukom Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća imenovana na Kantonalni sud. Na taj način, Rada Bijeljac je nagrađena za svoj višegodišnji nerad u predmetima razvoda braka, gdje su ispaštale uglavnom majke i djeca. Tijekom svih faza postupka, moj bivši suprug, slikar, poljoprivrednik i vlasnik ili suvlasnik više nekretnina i poljoprivrednog zemljišta u BiH i Srbiji, neuknjiženih ili fiktivno knjiženih na imena članova porodice, uredno je potpisivao da će plaćati izdržavanje za svoje TROJE djece – u iznosu od 200 maraka po djetetu i to uredno izbjegavao.

U svom očaju – kao nezaposlena i podstanar – u ožujku prošle godine obratila sam se policiji koja ovakve predmete tretira kao hitne. Nakon nešto manje od mjesec dana policija je predmet proslijedila Kantonalnom tužiteljstvu.

Iako se radi o vrlo jednostavnom predmetu – dakle – pored opće obaveze roditelja da skrbi o svojoj djeci, postoji i presuda u kojoj je navedeno da je moj bivši suprug i ranije izbjegavao svoje obaveze prema djeci, te da sam ja nezaposlena osoba, podstanar itd., Kantonalno tužiteljstvo ni do danas NAKON VIŠE OD GODINU DANA nije pokrenulo postupak pred sudom.

Svaki put kada bih otišla u tužiteljstvo da pokušam razgovarati sa postupajućom tužiteljicom ili njenim stručnim suradnikom, oni su bili NA TERENU. Na kraju su mi na portirnici dali njihove brojeve telefona, sa napomenom da ne zovem prije 17.05., jer su DO TADA NA TERENU.

Kada sam konačno uspjela ostvariti kontakt sa Jasminom Kvasinom, stručnim suradnikom na mom predmetu, ON MI JE OBJASNIO DA TUŽITELJSTVO RADI NA PRIKUPLJANJU INFORMACIJA OD NADLEŽNIH INSTITUCIJA što me je iskreno rečeno zaprepastilo. Postoji odluka kojom se čovjek obvezuje na plaćanje izdržavanja. Čovjek ne spori svoju obavezu. Ima djecu koju je dužan izdržavati. Dostavljeni su izvodi iz banke prema kojima je očigledno da iznosi nisu uplaćeni na račun na koji je dužan uplaćivati izdržavanje. Jasmin Kvasina nije mogao dati bilo kakve dodatne informacije, ali mi se počeo obraćati povišenim tonom i SPUSTIO MI SLUŠALICU.

Informacije o nekorektnom i neprofesionalnom ponašanju Kvasine dostavila sam glavnoj kantonalnoj tužiteljici Dalidi Burzić, koja mi je odgovorila dopisom da smatra da u ovakvom ponašanju njenih službenika nema ništa sporno. Također me je obavijestila da njen ured VRŠI NADZOR NAD RADOM u mom predmetu. Dva mjeseca nakon što je ured Dalide Burzić preuzeo nadzor nad mojim predmetom, nema nikakvog pomaka. Međutim, kao rezultat ove kontrole, jutros u 8:30 mi se na kapiji ukazao uniformirani policajac. On je navodno – po nalogu tužiteljstva došao izvršiti provjeru da li ja živim na svojoj adresi. Razlog tome je navodno ranija neuspješna dostava pismena!

Svojim obraćanjem Dalidi Burzić, ne samo da nisam dobila odgovarajuću zaštitu u vrijeme kada Bosna i Hercegovina intenzivno radi na borbi protiv zlostavljanja žena, a posebno na stvaranju uvjeta za provođenje i primjenu Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji – nego sam od ŽRTVE postala POČINITELJ.

Tužiteljstvo, dakle VIŠE OD GODINU DANA RADI NA ISTRAZI U PREDMETU IZBJEGAVANJA PLAĆANJA ALIMENTACIJE, gdje je iz priloženih dokaza jasno kao dan o čemu se radi. U trenutku kada Bosna i Hercegovina troši desetke milijuna DONATORSKIH SREDSTAVA na zaštitu žene i djece od nasilja što uključuje i edukaciju pravosuđa – u ovako jednostavnom i očigednom predmetu – tužiteljstvo vodi istragu duže od godinu dana. JOŠ GORE, IAKO SMO PO SVIM KRITERIJIMA MOJA DJECA I JA RANJIVE KATEGORIJE, TUŽILAŠTVO NAS DODATNO ŠIKANIRA – SLANJEM POLICIJE NA VRATA. Da se radi o očitom šikaniranju, vidljivo je iz obrazloženja policajca koji tvrdi da mi se psimeno nije moglo dostaviti na adresu, iako sam uredno zaprimila Burzićkin dopis i njoj se vratila potvrda da sam preuzela pismeno.

S poštovanjem,
Aleksandra Miletić – Šantić

dokument-miletic23082017

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});