Pismo podrške Svetlani Cenić

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Poštovana g-đo Cenić,

Namamo riječi da opišemo zadovoljstvo zbog Odluke Vlade FBiH od 29.09.2017. godine o davanju prethodne suglasnosti za imenovanje Svetlane Cenić za vršitelja dužnosti člana Nadzornog odbora Dioničkog društva BH Telecom Sarajevo u ime državnog kapitala, do okončanja natječajne procedure, a najduže do tri mjeseca. Odluci je prethodilo davanje prethodne suglasnosti Vlade FBiH za razrješenje Fuada Čibukčića dužnosti člana Nadzornog odbora Telecom Sarajevo d.d Sarajevo, radi podnošenja ostavke zbog obavljanja druge funkcije.

Sada čekamo Skupštinu BH Telecoma na kojoj se imenovanje treba i potvrditi, a na kojoj ćemo, svakako, biti prisutni.

U međuvremenu, želimo Vam skrenuti pozornost na sljedeće:

1. Razrješeni gospodin Fuad Čibukčič je sve vrijeme mandata predsjednika NO-a, umjesto onoga što smo svi mi koji pratimo i imamo interes vezan za BH Telecom d.d. Sarajevo željno očekivali i što se moralo raditi, činio malo ili nimalo. Nama je jasno da je njegova uloga na kraju pretvorena u neku vrstu kompromisa s drugima, s partnerima u političkom smislu, a bez ikakve šire koristi, osim vlastite. Međutim, za razliku od drugih političkih partija/stranaka koje nisu ni razmišljale o smjeni svojih kadrova u trenutku kada bi se pretvorili u ovo u što se u konačnici pretvorio g-din Čibučkić, njegova politička stranka je pokazala drugačiji i, čini se, odgovorniji pristup.

2. Ubrzo će listopad 2018. g. – izborna godina i SBB BiH zna koliko simpatija Vaša malenkost uživa na prostoru FBiH, tako da je sasvim logično da ste postali veliki i značajan adut pred naredne izbore. No, upućujemo Vam molbu da se ne pretvorite u ono u što su se pretvarali Vaši prethodnici na toj poziciji. Iako su većinom bili pripadnici „jačeg” spola, nisu imali dovoljno hrabrosti niti snage da se izbore s izazovima, a poznavajući Vas ne sumnjamo da ćete je i imati i pokazati, te uraditi mnogo toga korisnog.

3. Skupština BH Telekoma na kojoj se Vi službeno imenujete u NO nije još zakazana, a treba da bude HITNA, jer NO BH Telecoma ne može funkcionirati bez predsjednika.

4. Trenutno NO BH Telecoma radi protivno Zakonu jer ima šest, umjesto Zakonom propisanih sedam članova. Sve dosadašnje odluke NO su, gledano sa aspekta zakona, ništavne. UGDAU DIF u BIH je svojevremeno uputio dopis Generalnom direktoru g. Zaimoviću sa zahtjevom i uputstvom kako da se izabere sedmi član, a s ciljem izbjegavanja nezakonitog rada, na koji se dotični gospodin nije očitovao. Molimo da taj prijedlog pogledate i upotrijebite na najbolji način.

5. Vi ste predloženi na period od 3 mjeseca što je van pameti jer morate obaviti formalnu aktivnost da se prijavite na Javni natječaj za izbor člana NO-a koji Vlada FBiH mora ubrzo ovih dana raspisati. Taj natječaj podrazumijeva i intervjuu koji morate obaviti, a članovi Komisije za intervju su uvijek lica koja manje od Vas znaju principe korporativnog upravljanja. Bojimo se da će komisija za intervju odraditi politicki/stranački zadatak i utvrditi (gle čuda) da Vi niste zadovoljili tražene kriterije.

6. BH Telecom je u završnoj fazi priprema za prodaju. Svetlana Cenić će pokvariti tu koncepciju prodaje BH Telecoma koja po našim informacijama, a dostavit ćemo Vam ih, ima potpuno-namjerno pogrešnu osnovu s koje se kreće u razmišljanje o prodaji BH Telecoma d.d. Sarajevo, ali i sav daljnji sistem izračuna i procjena je apsolutno štetan i izdajnički po ekonomiju Bosne i Hercegovine. Pitanje je da li ćete biti poželjni u NO BH Telecom i to čak kao predsjednica, kada ono što Vi već znate, stavite u javnu formu i kao transparentne i građanima dostupne činjenice. Mi smo potpuno upućeni koliko znate konkretno o BH Telecomu, znamo i kakav ste doprinos davali u kvalitetnim analizama i prijedlozima od prije četiri, pet, šest godina, i ako i kada bude trebalo, svakako stojimo na raspolaganju i to staviti u Vašu korist i na Vašu stranu.

7. Svjesni smo da će Vas se ljudi u BH Telecomu plašiti, jer već godinama vlada atmosfera u kojoj je Uprava BH Telecoma na neki način direktno nadređena Nadzornom odboru, jer je ustaljeno da se odluke samo serviraju pred NO.

8. Postoji i vrlo je aktualna tužba Sindikata BH Telecoma za radničke dionice. Tužba je „teška” više od 50.000.000,00 KM i od nje, pored uposlenika, i BH Telecom ima ogromnu korist. Molimo da se obavezno u ovo uključite jer Vama je dobro poznato zašto i koliku korist od te tužbe ima i P. Društvo BH Telecom. Postoji savim bespotrebno, neshvatljivo, a na kraju će se pokazati i nedjelotvorno, angažiranje na tome da se ta tužba ospori jer mnogima se na taj način uskraćuju desetine milijuna njihovog osobnog interesa, a na štetu ove države i njenih građana, te se zbog toga u tom smislu i angažiraju. Na kraju krajeva, odgovornost u iskazivanju takve vrste potencijalnih obaveza kompanije je obaveza, to nikako ne smije biti zanemareno ili neiskazano, da se ne bi desilo kao u slučaju hrvatskog Agrokora, da se pokreću tužbe od strane onih koji smatraju da je Republika Hrvatska sukrivac jer Agrokor nije iskazivao istinite poslovne podatke i time druga pravna lica namjerno doveo u zabunu.

Ovim opaskama (1-8) želimo samo skrenuti pozorost na Vas kao ličnost, uz želju da od predsjednika SBB BiH dobijete garanciju da niste predoženi kao pokusni kunić jer već sada imate izmišljenih napada od strane ministara iz SDA, direktno i indirektno, kroz razna udruženja koja za to i postoje, a koliko će ih biti kada preuzmete palicu predsjednice NO BH Telecoma ostaje da se vidi.

Svi mi vidimo i znamo tu beskrupuloznu borbu, ali rijetki kao Vi su je sposobni izdržati, navodi se u Otvorenom pismu SET-a, Samostalnog ekspertnog Tima UGDAU DIF U BIH.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI