fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

PLENKOVIĆ: Pomoći ćemo ustavno reformirati BiH na načelima federalizma

Autor: Dnevno.ba

MOSTAR - Ravnopravnost Hrvata i euroatlanski put BiH vanjskopolitički je prioritet HDZ-a i nove hrvatske vlade sa mnom kao premijerom na čelu, rekao je danas u Mostaru, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na predstavljanju kandidata ove stranke u 11. izbornoj jedinici za Hrvatski sabor, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Plenković: Prioritet ravnopravnost Hrvata i euroatlanski put BiH

Plenković je kazao kako su dva HDZ-a imali ključnu ulogu u koordiniranju aktivnosti i lobiranju zahvaljujući kojima je BiH početkom ove godine uspjela podnijeti aplikaciju za članstvo u Europskoj uniji.- Posebno smatram važnim da je ta aplikacija podnesena u vrijeme predsjedavanja Predsjedništvom BiH dr. Dragana Čovića, čime se pokazalo da su Hrvati predvodnici u euroaatlanskim integracijama BiH, kazao je Plenković.

Podsjetio je i sinergijski učinak dviju stranaka i zasluge eurozastupnika HDZ-a u usvajaju Rezolucije Europskog parlamenta koja zagovara ustavnu reformu BiH na načelima federalizma, decentralizacije, supsidijarnosti i legitimnog političkog predstavljanja konstitutivnih naroda.

– Želimo pomoći u ustavnoj reformi kako bi se implementirala, ta načela, pomoći u obnovi gospodarstva i demografskoj obnovi, kako bi Hrvati ostali živjeti u svojoj domovini BiH, kao ravnopravan narod, kazao je Plenković.

Kao odgovoran političar ja jednako govorim i javno i na zatvorenim sastancima i moj stav je respekt i poštovanje prema susjednoj BiH, za razliku od nekih čiji rječnik je ispod razine krčme, kazao je Plenković, aludirajući na istup predsjednika SDP-a Zorana Milanovića, koji je za BiH rekao da je to “bih shit država”.

Predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović zahvalio se Plenkoviću na svemu što je uradio ka zastupnik u Europskom parlamentu i u pomoći da BiH podnese aplikaciju za članstvo u EU. Kazao je i kako HDZ, kad je riječ o izborima za Hrvatski sabor, nema alternativu u BiH, te obraćajući se Plenkoviću dodao: “budite uvjereni da će iz 11 izborne jedinice HDZ imati sva tri zastupnika”. A onda , naglasio je, moramo raditi na tome da se za sljedeće izbore otvore konzularna predstavništva još barem u Srednjoj Bosni i Livnu, kako bi omogućili većem broju Hrvata- državljana Hrvatske glasovanje na hrvatskim izborima.

Čović: Hrvatsko pitanje riješiti u naredne dvije godine

Čović je kazao kako na osnovu stalnih kontakata s Bruxellesom vjeruje kako će BiH već do kraja mjeseca dobiti zeleno svjetlo od Europske unije, odnosno pozitivnu ocjenu kredibilnosti podnesene aplikacije, nakon čega slijedi dostavljanje upitnika iz Bruxellesa. Isto tako, očekujemo aktiviranja MAP-a do kraja godine, kazao je Čović. Naglasio je i kako vjeruje da će hrvatsko pitanje u BiH biti riješeno u naredne dvije godine.

U domu HDZ-a pojedinačno se predstavilo 14 kandidata iz svih krajeva BiH, te iz drugih država, među kojima su bili i kandidati iz Austrije, Njemačke, Makedonije i Srbije. Voditelj liste HDZ-a u 11. izbornoj jedinici, dr Božo Ljubić, inače predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog sabora BiH, kazao je kako mu je cilj nastaviti svoj mandat u Hrvatskom saboru, kako bi se u hrvatskom parlamentu do kraja otvorilo hrvatsko pitanje u BiH.

-Republika Hrvatske, kao članica Europske unije i NATO-a i supotpisnica Daytonskog sporazuma ima sve instrumente doprinijeti da se Bosna i Hercegovina uredi na načelima federalizma i legitimnog političkog predstavljanja konstitutivnih naroda. Hrvatska također, treba ustrajati na tome da ima svog predstavnika u Vijeću za implementaciju mira (PIC) kao supotpisnica Daytonskog sporazuma i zato što i prema svom Ustavu ima odgovornost za položaj Hrvata u BiH, kazao je Ljubić.

Ljubić: Hrvatska treba biti članica PIC-a

Naglasio je i da će se kao zastupnik u Hrvatskom saboru zalagati za zaštitu hrvatskih branitelja u BiH i njihovo statusno izjednačavanja s hrvatskim braniteljima u RH, te za korištenje povoljnih kredita Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) za financiranje gospodarskih projekta na hrvatskim područjima u BiH, kako bi se zaustavilo iseljavanje mladih iz BiH.

Ustvrdio je i kako su ovi izbori za Hrvatski sabor utakmica između HDZ-a i onih koji su, kako je rekao, Hrvate izvan Hrvatske htjeli izbaciti iz Hrvatskog ustava i Hrvatskog sabora, aludirajući na SDP. HDZ je, bar sačuvao princip da Hrvati izvan Hrvatske budu predstavljeni u Hrvatskom saboru, a na nama je da taj princip sada sačuvamo i nadogradimo, kazao je Ljubić, te pozvao sve birače da glasaju za listu HDZ-a u 11. izbornoj jedinici kazavši da “svaki glas koji nije za HDZ je glas za SDP”.

Inače na listi HDZ-a u 11. izbornoj jedinici uz voditelja liste dr. Božu Ljubića, na drugom je mjestu Željko Raguž, potom dr. Vjekoslav Jeleč, zatim Davor Čordaš aktualni ministar za raseljene i izbjegle u Vlade Republike Srpske i drugi.

Nakon promocije stranačkih kandidata čelnici dva HDZ-a Čović i Plenković položili su vijenče i zapalili svijeće ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u središtu Mostara.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});