fbpx
Mili Marušić

PLENKOVIĆ: RH želi da Hrvati u BiH budu ravnopravni u punom smislu te riječi

Autor: Dnevno.ba

MOSTAR - Moja ključna poruka je da je Republika Hrvatska prijatelj i partner BiH. To dokazujemo kontinuirano, temeljem zajedničke sjednice Vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH, stalnim povećanjem međusobnih ulaganja i angažiranja na svim razinama suradnje, a osobito snažne i čvrste potpore na europskom putu BiH, rekao je premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Plenković je ponovno izrazio žaljenje i sućut svim žrtvama zbog zločina koji su navedeni u presudi Prliću i ostalima, ali i svim ostalim ratnim zločinima koji su se dogodili na teritoriju BiH.

“Želimo da hrvatske političke stranke u izbornoj godini u BiH pokažu jedinstvo, koheziju i da se pripreme za izbore. Republika Hrvatska želi da Hrvati u BiH zajedno s druga dva konstitutivna naroda i ostalima budu ravnopravni u punom smislu te riječi. Učinit ćemo sve u sklopu naših mogućnosti da pomognemo”, kazao je premijer Hrvatske, prenosi N1.

On je ponovio da Hrvatska želi pomoći BiH.

“Trebamo se okrenuti budućnosti, voditi računa o tome da opstojnost hrvatskog naoda u BiH bude trajna zadaća Hrvatske i kontkest međusobnih odnosa dvije države. Solidarnost i potpora Hrvatima koji žive u BiH ili Hrvatskoj je čvrsta i takvu politiku ćemo voditi”, poručio je Plenković.

Na pitanje novinara koji je službeni stav Hrvatske povodom presude Prliću i ostalima, s obzirom da su izjave nakon same presude i jučer oprečne.

“Hrvatska je članica UN-a i jedna od zemalja koja je predlagala Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i dilema o tome prihvaća li se ili ne jednostavno nema. S aspekta zemlje koja je tri puta u okviru procesa, 2006., 2016. i 2017. godine pravnim putem nastojala dobiti status prijatelja Suda, i za vrijeme moje Vlade, kako bismo pojasnili pojedine pravne aspekte koje se odnose na kvalifikacije, kada govorimo o UZP-u u tom kontkestu možemo reći da nismo zadovoljni što nismo dobili taj status i nismo mogli iznijeti argumente na pravi način”, rekao je Plenković.

Premijer Hrvatske je kazao da je Hrvatska u odgovoru suda Žalbenog vijeća 2016. godine dobila jasnu poruku.

“MKSJ nije sud koji sudi državama. To je sud koji utvrđuje odgovornost pojedinaca. Zbog toga i u odgovoru na taj naš zahtjev stoji od strane Suda da nije utvrđena nikavka odgovornost dužnosnika vrha Hrvatske u to vrijeme. Moramo naći finu distinkciju o kojoj govorimo. Stav je jasan – presuda se poštuje, a jesmo li zadovoljni određenim dijelom, tu možemo reći da nismo.”

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI