fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Podnesena Kaznena prijava protiv Vahidina Šahinpašića, načelnika KIO SIPA-e!

Autor: Josip Šimić

SARAJEVO - Odvjetnički tim Josipa Šimića je na temelju člana 214. stav 1. i 2. Zakona o krivičnom postupku BiH u vezi sa članom 215. stav 1. Zakona o krivičnom postupku BiH, podnio je Kaznenu prijavu protiv prijavljenog Vahidina Šahinpašića, načelnika Kriminalističko-istražnog odjela SIPA-e, zbog osnovane sumnje, da je počinio i ostvario sve elemente bića krivičnih djela „Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja“ iz člana 220. stav 1. KZ BiH u stjecanju sa krivičnim djelom „Protupravno lišenje slobode“ iz člana 147. stav 1. i 2. KZ BiH, a sve u svezi s krivičnim djelom „Ometanje rada pravosuđa“ iz člana 241. KZ BiH i dr.

Što je:

Dana 30. 08. 2017. godine, u poslijepodnevnim satima istog datuma, zloupotrebljavajući svoj službeni položaj ili ovlaštenja, prijavljeni Vahidin Šahinpašić, načelnik KIO SIPA-e, nastupajući u svojstvu službenika/načelnika Kriminalističko-istražnog odjela Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u prethodno citiranom periodu, u točno utvrđenom datumu i vremenu, udruženo ili pojedinačno, u skladu sa dodijeljenim i prihvaćenim zadacima i ulogama udruženog i planiranog nezakonitog poduhvata, a radi sticanja protupravne koristi i ostvarivanja protupravnih interesa sebi i drugima s njim interesantno povezanim licima, i to ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem, glavnom tužiteljicom Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo Dalidom Burzić i dr., dana 30. 08. 2017. godine izdao zapovijed pripadnicima SIPA-e, i to Draganu Pekiću i Goranu Tomiću, da liše slobode, Josipa Šimića – Đinđića, svjedoka Tužiteljstva BiH u nekoliko predmeta, na području Sarajeva, dok se nalazio u društvu svoje odvjetnice Belme Balijagić Džuho, zbog dokumenata i transkripata, koje je dana 28. 08. 2017. godine i 30. 08. 2017. godine predao na protokol Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, a koji dokumenti i transkripti ukazuju, koje je predao na protokol Tužiteljstva BiH, da su prema Glavnoj tužiteljici BiH Gordani Tadić i potpredsjednici VSTV-a BiH Ružici Jukić, primjenjivane nezakonite posebne istražne radnje, i to nadzor, tajno praćenje i tehničko snimanje istih, bez Naredbe Suda BiH, slijedom čega je nakon dostavljenih dokumenata od strane podnositelja ove Kaznene prijave, i to Šimić Josipa, u prethodno citiranom, točno utvrđenom vremenskom periodu i datumu, Tužiteljstvo BiH dana 29. 08. 2017. godine u krivičnom predmetu, broj: T20 0 KT 0014645 17, otvorilo istragu, a prijavljeni Vahidin Šahinpašić, znajući prethodno, da istu zapovijed za lišavanje slobode Josipa Šimića, pripadnicima SIPA-e, i to Pekić Draganu i Tomić Goranu, nije smio izdati, bez pribavljene Naredbe Tužiteljstva BiH, te da će takvim svojim malicioznim postupkom izazvati štetu nesagledivih razmjera, kako po istragu Tužiteljstva BiH, u predmetu, broj: T20 0 KT 0014645 17, tako i po oštećenog Josipa Šimića, kao dostavljača navedenih dokumenata na provjeru i postupanje Tužiteljstvu BiH, a sve s ciljem ometanja rada pravosuđa i dr., iz prijavljenom poznatih razloga,

 

Pa je:

Prijavljeni Vahidin Šahinpašić, načelnik KIO SIPA-e i dr., nesumnjivo i sigurno takvim svojim djelovanjem, ili eventualno međusobnim dogovaranjem ili međusobno povezanim radnjama sa njemu interesantno poznatim i povezanim licima, protuzakonito organizirao uhićenje prijavitelja/podnositelja ove Kaznene prijave Josipa Šimića, znajući prethodno, da navedeno učiniti ne smije, bez Naredbe Tužiteljstva BiH, obzirom, da je Tužiteljstvo BiH u krivičnom predmetu i istrazi, broj: T20 0 KT 0014645 17, otpočelo već 29. 08. 2017. godine provođenje istrage u svezi nezakonitog praćenja i snimanja najviših pravosudnih dužnosnica u BiH, i to potpredsjednice VSTV-a BiH Ružice Jukić i v. d. Glavnog državnog tužitelja BiH Gordane Tadić, a koja istraga je pokrenuta na temelju dostavljenih priloga od strane prijavitelja/podnositelja ove Kaznene prijave, a koje dokumente i transkripte je dostavio dana 28. 08. 2017. godine i 30. 08. 2017. godine, putem protokola Tužiteljstva Bosne i Hercegovine na provjeru i postupanje, te da Tužiteljstvo BiH nije prijavljenom Vahidinu Šahinpašiću izdavalo nikakvu Naredbu za lišavanje slobode Josipa Šimić – Đinđića, niti od prijavljenog tražilo bilo kakvo poduzimanje aktivnosti u odnosu na dokumente i transkripte i u odnosu na podnositelja ove Kaznene prijave, a koje je podnositelj ove Kaznene prijave dostavio Tužiteljstvu BiH.

 

Čime je:

Prijavljeni Vahidin Šahinpašić, načelnik KIO SIPA-e, djelujući bez Naredbe Tužiteljstva BiH, i to dana 30. 08. 2017. godine, a imajući u vidu činjenicu, da je podnositelj ove Kaznene prijave Tužiteljstvu BiH, putem protokola Tužiteljstva BiH, dostavio dana 28. 08. 2017. godine i  30. 08. 2017. godine dokumente i transkripte, a koji ukazuju, da su prema v. d. Glavnog tužitelja BiH Gordani Tadić i potpredsjednici VSTV-a BiH Ružici Jukić primjenjivane posebne nezakonite istražne radnje, bez Naredbe Suda BiH, a čiju autentičnost dostavljenih dokumenata od strane podnositelja ove Kaznene prijave je potvrdilo Tužiteljstvo BiH priopćenjem „da su tekstovi razgovora autentični i da je navedena komunikacija ostvarena“, dakle, prijavljeni Vahidin Šahinpašić ostvario sve elemente bića krivičnih djela„Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja“ iz člana 220. stav 1. KZ BiH u stjecanju sa krivičnim djelom „Protupravno lišenje slobode“ iz člana 147. stav 1. i 2. KZ BiH, a sve u vezi sa krivičnim djelom „Ometanje rada pravosuđa“ iz člana 241. KZ BiH i dr.

 

Dakle:

U unaprijed opisanim radnjama i citiranim krivičnim djelima prijavljenog Vahidina Šahinpašića, načelnika KIO SIPA-e, prijavljeni je također nesumnjivo ostvario aktivnosti i radnje izvan svojih zakonskih ovlaštenja, a čije radnje i aktivnosti prijavljenog su opet suprotne i protivne Zakonu o SIPA-i, i to: članu 3. stav 1. i 3. Zakona o SIPA-i i članu 6. Zakona o SIPA-i.

 

Naime, pripadnici SIPA-e Pekić Dragan, Tomić Goran i Slađenko Čerkez, te odvjetnica Belma Balijagić Džuho su saslušani u istrazi Tužiteljstva BiH u krivičnom predmetu, broj:T20 0 KT 0014645 17, a koji su – svi zajedno, potvrdili navode iz Optužnog izvještaja od 04. 09. 2017. godine Tužiteljstvu BiH, o tome, da je Josip Šimić dana 30. 08. 2017. godine protuzakonito lišen slobode, bez Naredbe Tužilaštva, po direktivi prijavljenog Vahidina Šahinpašića, načelnika KIO SIPA-e. S tim u vezi, prijavljeni Vahidin Šahinpašić uz priložene materijalne dokaze i iskaze svjedoka, koji su „kruna“ svakog krivičnog postupka, a na kojima se uglavnom zasniva sudska odluka, je osnovano sumnjiv za prethodno obrazložene optužbe, koje mu se ovom Kaznenom prijavom stavljaju na teret.

 

U Kaznenoj prijavi je posebno naglašeno, da su prijavljeni Vahidin Šahinpašić i dr., takvim svojim prethodno organiziranim postupkom i krivično-pravnom radnjom u odnosu na lišavanje slobode Josipa Šimića na dan 30. 08. 2017. godine ostvarili također sve elemente, koji predstavljaju grubo kršenje prava i sloboda zagarantiranih Ustavom BiH i Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, i to:

Članom II/3. b) Ustava Bosne i Hercegovine i članom 3. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, odnosno pravo lica, da ne bude podvrgnuto mučenju niti nečovječnom ili ponižavajućem tretmanu ili kazni. U konkretnom slučaju Josip Šimić je faktički bio lišen slobode 30. 08. 2017. godine, kada je bez Naredbe tužitelja priveden u SIPA-u radi saslušanja. U našoj sudskoj praksi nije zabilježen slučaj, da je neki novinar bio u priveden, zbog toga, što je samo dostavio Tužiteljstvu BiH dokumente „na provjeru i postupanje“, a koji zaista ukazuju, da su prema Glavnoj tužiteljici BiH i potpredsjednici VSTV-a BiH primjenjivane nezakonite posebne radnje, što upućuje na to, da je lišen slobode isključivo radi ponižavanja u smislu položaja i reputacije koju ima u društvu, obzirom, da je u svojim novinskim člancima već duži period pisao o kriminalu i korupciji glavne tužiteljice Tužiteljstva Kantona Sarajevo Dalide Burzić, ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića i dr;

Članom II/3. d) Ustava Bosne i Hercegovine i članom 5. stav 1. e. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, odnosno, pravo na osobnu slobodu i sigurnost, jer se prema njemu, kao nevinoj osobi, tada bez bilo kakve Naredbe Tužiteljstva BiH i bez bilo kakvih dokaza postupalo nesumnjivo, kao s uhićenim, a sve s ciljem njegova ponižavanja i diskreditacije u medijima;

Članom II/4. Ustava Bosne i Hercegovine i članom 14. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, odnosno, pravo uživanja prava i sloboda bez diskriminacije po bilo kojem osnovu kao što je pol, rasa, boja, jezik, vjera, političko i drugo mišljenje, nacionalno ili socijalno porijeklo, povezanost s nacionalnom manjinom, imovina, rođenje ili drugi status, jer je postao meta napada zbog svojih javnih članaka o glavnoj tužiteljici Tužiteljstva Kantona Sarajevo Dalidi Burzić, Draganu Mektiću i dr.

 

U Kaznenoj prijavi s prilozima je predloženo, da se ista spoji s krivičnim predmetom, broj: T20 0 KT 0014645 17, po Naredbi o provođenju istrage, da se izvrši uvid u spis krivičnog predmeta, broj: T20 0 KT 0014645 17, a posebno u iskaze svjedoka i to pripadnika SIPA-e Pekić Dragana, Tomić Gorana, Slađenka Čerkeza, te odvjetnice Belme Balijagić Džuho, koji su nesumnjivo u prostorijama Tužiteljstva BiH potvrdili navode iz prijave, zatim, da se izvrši uvid u spis krivičnog predmeta, broj: T20 0 KTA 0014035 17, i to Zapisnik o saslušanju svjedoka Josipa Šimića na dan 31. 08. 2017. godine, te mnoge druge materijalne dokaze sadržane i priložene uz Kaznenu prijavu od 19. 04. 2018. godine.

 

Cijeneći sve u tijeku dosadašnje provedene istrage, prikupljene dokaze, zasebno i dovodeći iste u međusobnu vezu, prijavljeni Vahidin Šahinpašić osnovano i je sumnjiv za krivična djela, koja mu se stavljaju na teret, te je stoga na potezu Tužiteljstvo BiH koje treba izdati Naredbu o proširenju istrage protiv prijavljenoga Vahidina Šahinpašića.

Autor: Josip Šimić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});