fbpx

Pojednostaviti vizni režim za građane BiH koji žele u Veliku Britaniju

Autor: Patria

SARAJEVO - Parlamentarna delegacija Velike Britanije pri Interparlamentarnoj uniji, koju predvodi predsjedavajući delegacije Nigel Evans, danas je imala prvi radni susret sa članovima delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) pri Interparlamentarnoj uniji.

Na press konferenciji poslije sastanka je rečeno da je razgovarano o unapređenju suradnje, ali i o viznom režimu s obzirom da Velika Britanija nije dio šengenskog prostora.

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Interparlamentarnoj uniji (IPU) Nenad Lalić kazao je da se razgovaralo i o pojednostavljenju viznog režima.

Evans je dodao da će o tome razgovarati sa ambasadorom Velike Britanije u BiH Edwardom Fergusonom.

Istakao je kako je BiH pravi magnet za turiste, a pozvao je i građane BiH da posjete Veliku Britaniju.

– Obilazili smo Sarajevo i vidjeli smo dosta toga, uključujući ono sa čime se zemlja suočavala od 1992. do 1995. – kazao je Evans.

Naveo je da Velika Britanija napušta EU, ali ne i Evropu i da će prvi put moći da samostalno potpisuje trgovinske ugovore sa zemljama iz svijeta.

– Jedna od zemalja koja je od interesa je i BiH. Pričali smo o povećanju usluga iz turizma, metalne industrije, poljoprivrede. S obzirom da ćemo ići u Banja Luku i  Mostar siguran sam da ćemo pronaći još mnogo ideja gdje BiH i Velika Britanija mogu surađivati – smatra Evans.

On je kazao da će se tokom petodnevne posjete BiH susresti sa mnogim bh. dužnosnicima, a u srpnjuje najavljen sastanak vlada dvije zemlje.

Tokom boravka u BiH predviđeni su susreti i sa članovima Predsjedništva BiH, Vijeća ministara BiH, kao i drugim dužnosnicima na svim nivoima vlasti u BiH.

 

Autor: Patria

ZADNJE VIJESTI