fbpx

Poništena revizija za 3.143 branitelja

Autor: Ljubuški.info

SARAJEVO - Vrhovni sud Federacije BiH uvažio je žalbu za 3.143 branitelja koji su tužili državu zbog činjenice da su tijekom revizije branitelja izvedeni iz prava ili im je umanjena naknada. Sud je sve ove predmete vratio na ponovni postupak.

Odlukom ovog suda poništena su prvostupanjska rješenja Ministarstva za braniteljska pitanja FBiH, a po tužbama branitelja u proteklih sedam godina otkako je revizija na snazi. Ovi podaci navode se u najnovijem dokumentu Ministarstva za braniteljska pitanja FBiH pod nazivom “Informacije o reviziji za prvi kvartal 2017. godine”, koji je službeno objavljen na stranici ove državne institucije.

Tisuće upravnih sporova

U dokumentu se navodi da je od početka revizije, od srpnja 2010. do 31. ožujka ove godine, pokrenut 4931 upravni spor, tužba, protiv rješenja ove institucije, točnije, skoro svaka osoba koja je izvedena iz prava tužila je državu. Samo u prvom kvartalu 2017.

Vrhovni sud FBiH zatražio je aktom dostavu odgovora na tužbu u 46 predmeta, dok je u 232 predmeta poništio rješenja Ministarstva i vratio ih na ponovni postupak. U Vladinim dokumentima navodi se da je samo u četiri predmeta tužba odbačena, dok je u šest predmeta Sud odlučio u meritumu.

Od početka revizije 22 upravna spora Sud je riješio u korist Ministarstva, 109 upravnih sporova okončano je rješenjem, a u 3143 upravna spora Sud je poništio prvostupanjska rješenja i predmete vratio na ponovni postupak – kaže se u Informaciji.

U obrazloženju, koje navodi Ministarstvo, ističe se da je Sud sve vratio na početak jer strankama nije dana mogućnost izjasniti se o novim činjenicama i okolnostima kada je pitanju izdavanje uvjerenja na FMB2 obrascu. Kao i na nalaze i mišljenja liječničkih komisija, na osnovu kojih je odlučeno o prestanku ili smanjenju opsega prava utvrđenih konačnim i pravomoćnim rješenjima, kao i zbog odluka Ustavnog suda FBiH – istaknuto je.

Poništavanje revizije

Hrvatski izaslanici u Domu naroda FBiH ranije su najavili kako će uskoro u cijelosti biti poništena Helezova revizija, te kako država trpi ogromnu financijsku štetu jer je platformaška vlast nelegalno donosila odluke. Sve se one sada moraju poništiti, a oštećenoj strani će biti s kamatama isplaćena sredstva koja su im ranije nelegalno oduzeta. A postoje tisuće takvih slučajeva.

Autor: Ljubuški.info

ZADNJE VIJESTI