fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Ponovo o Izbornom zakonu, bez osigurane većine

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - U srijedu 17. siječnja zakazan je nastavak 55. sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Sudeći prema dnevnom redu, i ovo zasjedanje će proteći uz burnu i dugotrajnu raspravu.

Na dnevnom redu nalaze se dva prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH. Prvi prijedlog, prema rasporedu na dnevnom redu, je onaj kojeg su uputili članovi Kluba Hrvata u Domu naroda, a koji je već usvojen u ovom domu. Upravo u toku rasprave o ovom prijedlogu prekinuta je sjednica, koja je počela 21. prosinca. Drugi prijedlog su u parlamentarnu proceduru uputili zastupnici SDA.

Oba prijedloga se, između ostalog, odnose na izbor delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH, kao i na izbor članova Gradskog vijeća Mostara.

Prema prijedlogu Kluba Hrvata, imenovanja u Dom naroda Federalnog parlamenta bi se obavila prema novoj računici, koja praktično onemogućava imenovanja predstavnika nekog od konstitutivnih naroda iz pojedinih kantona. Također, predviđeno je brisanje odredbe da iz svakog kantona mora biti imenovan barem po jedan predstavnik svakog od konstitutivnih naroda.

Što se tiče Mostara, predviđeno je formiranje pet izbornih jedinica, putem kojih bi trebalo da bude izabrano oko tri četvrtine članova Gradskog vijeća, a preostala četvrtina bi bila imenovana putem kompenzacijskih mandata.

Ovaj prijedlog izmjena govori i o izborima za članove Predsjedništva BiH. Prema predloženom modelu član Predsjedništva iz reda Bošnjaka postao bi kandidat koji osvoji najviše glasova u kantonima sa bošnjačkom većinom kao i u mješovitim kantonima. Istom logikom, iz većinski hrvatskih i iz mješovitih kantona birao bi se član Predsjedništva BiH iz reda Hrvata.

Prijedlog SDA podrazumijeva da se u Dom naroda Parlamenta FBiH iz svakog kantona bira barem po jedan predstavnik svakog od konstitutivnih naroda i ostalih, a da se ostala mjesta dodjeljuju u skladu sa nacionalnom strukturom tog kantona.

Što se tiče izbora u Mostaru, SDA-ov prijedlog predviđa izbore u sedam izbornih jednica, koje bi se poklapale sa granicama bivših općina, uz Centralnu zonu kao posebnu izbornu jedinicu.

Sudeći prema dosadašnjim izjavama, SDA neće podržati prijedlog Kluba Hrvata, jer je kako tvrde, baziran na principima segregacije i krši brojne međunarodne konvencije o ljudskim pravima, koje su nadređene Ustavu BiH i FBiH.

Istovremeno, iz HDZ-a BiH poručuju da im je prijedlog SDA neprihvatljiv jer nije usklađen sa presudom Ustavnog suda BiH u po apelaciji Bože Ljubića.

Na dnevnom redu predstojećeg zasjedanja Zastupničkog doma će biti i Prijedlog budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH u prvom čitanju. Prema ovom prijedlogu, kao i nekoliko prethodnih godina, budžet institucija BiH bi trebao iznositi 950 milijuna maraka, od čega bi najveći dio, 750 milijuna KM, trebao biti osiguran od indirektnih poreza. Iznos međunarodnih obaveza je nešto više od milijardu KM.

Međutim, iz SBB-a su već najavili da neće glasati za ovaj prijedlog budžeta čak ni u prvom čitanju, jer nije provedena javna rasprava. Ako bi budžet ipak bio usvojen, iz ove stranke poručuju da će podrška u drugom čitanju zavisiti od toga da li će će Zastupnički dom podržati amandmane koje će uložiti SBB.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});