fbpx

Potvrđena optužnica protiv Lejle Fazlagić-Pašić

Autor: Dnevni avaz

SARAJEVO - Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je danas optužnicu protiv Lejle Fazlagić-Pašić, koju je podiglo Tužiteljstvo KS, a zbog krivičnog djela organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlasti, pranje novca, krivotvorenje isprave i prevara - potvrdila je za Avaz.ba portparol Tužiteljstva KS Azra Bavčić.

Podsjećamo, prema navodima iz optužnice, Lejla Fazlagić-Pašić tereti se da je od 2009. do 2016. godine bila članica organizirane kriminalne grupe na čijem čelu je bio optuženi Alija Delimustafić.

Dakle, u fingiranim sudskim postupcima, koje je vodila sutkinja Lejla Fazlagić-Pašić, nekretnine sa umrlih knjižili su na članove grupe i rodbinu, a potom su ih sklapanjem ugovora, prodavali trećim osobama.

Počinjenjem spomenutih kaznenih djela, kao organizirana grupa stekli su protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od 10 milijuna maraka.

Uz optužnicu koja je proslijeđena Kantonalnom sudu u Sarajevo na potvrđivanje, Tužiteljstvo KS predložilo je određivanje pritvora Lejli Fazlagić-Pašić. Napominjemo, međunarodna potjernica je i dalje na snazi.

Istovremeno, s obzirom na to da je Ustavni sud Republike Hrvatske odbio apelaciju Lejle Fazlagić-Pašić, Tužiteljstvo KS očekuje da će hrvatski ministar pravosuđa uskoro donijeti odluku o njenom izručenju Bosni i Hercegovini.

Podsjećamo, u predmetu „Pravda“ optuženo je 38 fizičkih i osam pravnih lica.

Autor: Dnevni avaz

ZADNJE VIJESTI