fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Pravda na godišnjem odmoru – Radončić se brčka, pustili i Pavlovića, Špirić sunča noge u bečkom stanu!

Autor: Avdo Avdić / Zurnal.info

SARAJEVO - Do kraja kolovoza nema pravde na državnom nivou. Mada je nije bilo ni prije kolektivnog godišnjeg odmora.

Već sedam dana državni tužitelji su na odmoru. Kolektivnom. Što znači da do kraja kolovoza nema pravde na državnom nivou. Mada je nije bilo ni prije kolektivnog godišnjeg odmora.

Od Kine do Nizozemske

U lipnju su državni tužitelji bili na tradicionalnom kolektivnom seminaru u Neumu. U svibnju su bili u Pragu na savjetovanju, a u prvih pet mjeseci ove godine glavni državni tužitelj Goran Salihović sa šefom ureda u pokretu (Hasanom Plehom) skupljao je iskustvo od Kine do Nizozemske.

Za to vrijeme – uspjeli su okončati dva krivična postupka kojima su se hvalili dvije godine. Prvi je bio protiv ministrice obrane BiH Marine Pendeš. Šteta – 17 tisuća maraka. Ministrica oslobođena.

Drugi spis je protiv bivšeg ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja. Šteta – 12 tisuća maraka. Presuda – oslobađajuća.

Istina, bavilo se, tijekom godine, državno tužiteljstvo i drugim poslovima kojima bi se, u suštini, trebao baviti državni parlament. Vođena je istraga zbog neprovedbe presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci, ali optužnica nikad nije podignuta.

Vođena je istraga protiv direktora Agencije za zaštitu osobnih podataka BiH Petra Kovačevića zbog „inspekcijskog nadzora u Tužiteljstvu BiH“, ali je obustavljena usljed nedostatka dokaza. Također, vođena je istraga protiv N.N. osoba u predmetu „popis stanovništva“, no, ni ona nikad nije okončana. Istraživali su državni tužitelji bivšeg ministra financija BiH Nikolu Špirića zbog kupovine stana u Beču, ali su, nakon niza sastanaka Gorana Salihovića sa osumnjičenim Špirićem, obustavili istragu.

Odlučne i odlučnije akcije

„U ranim jutarnjim satima realizirana je akcija kodnog imena Lavina. Ova odlučna akcija Tužiteljstva BiH i SIPA-e rezultat je višemjesečne istrage kaznenih djela i nezakonitosti vezanih za Bobar banku“, priopćeno je 31. ožujka ove godine iz Tužiteljstva BiH.

Četiri mjeseca kasnije, optužnice u ovom predmetu nema, a svi koji su uhićeni u „odlučnoj akciji“ su na slobodi.

U popodnevnim satima, 11. veljače, u još odlučnijoj akciji Tužiteljstva BiH uhićen je Slobodan Pavlović u predmetu „Dodikov kredit“. Pet dana poslije hapšenja, Pavlović je odlučno pušten, a osoba koja je dobila nezakonit kredit – do danas nije saslušana. Ta osoba slučajno se zove Milorad Dodik. Prema Zakonu o krivičnom postupku BiH, ne može se podići optužnica protiv osobe koja nije saslušana u svojstvu osumnjičenog, što nam daje do znanja da Tužiteljstvo BiH ni nakon „kolektivnog godišnjeg odmora“ neće podići optužnicu u predmetu „Pavlović banka“.

A pošto nisu stigli optužiti Srbe, zbog reciprociteta, državni tužitelji ne mogu optužiti ni Bošnjake. Predmet Kemal Čaušević već treću godinu je u istražnoj fazi. Istraga protiv Fahrudina Radončića u slučaju ubojstva Ramiza Delalića Ćele traje ravno –godinu. Istina, Radončić je optužen zbog ometanja pravde i utjecaja na svjedoke. Predmet je bio toliko kompleksan da su tužitelji tražili i dobili „zabranu objavljivanja svjedočenja“ u medijima, ali unatoč tome optuženi Radončić slobodno može ići u drugu državu na godišnji odmor. I to u državu u kojoj je rođen.

Drugih istraga, kada je u pitanju „bošnjački kriminal“ i nema, jer Tužiteljstvo BiH najmanje tri godine nije bilo u stanju ni uhititi niti optužiti nijednog visokopozicioniranog kadra SDA. Slučajno? Ne. Samo odlučno.

Autor: Avdo Avdić / Zurnal.info
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});