fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

PRVI DOGOVOR JE BLIZU: U Fojnici jedna lista i jedan kandidat!

Autor: K. Lovrić

FOJNICA - Unatoč činjenici da je načelan dogovor oko zajedničkog nastupa stranaka HNS-a na nacionalnog osjetljivim područjima već postignut na najvišoj razini doznajemo kako se na terenu središnje Bosne stvari ne odvijaju brzinom kakva se očekivala u početku.

Moguće da su stranke sada mnogo opreznije glede ove problematike, a posebice zbog negativnih iskustava iz 2012. godine. Predstavnici pregovaračkih timova već su imenovani, no naši izvori s terena nam govore kako su razgovori još uvijek u većem broju slučajeva bez konkretnih dogovora.

Međutim, ovog tjedna se očekuje promjena takve prakse. Naime, zbog opravdanih razloga sastanak u Travniku koji je trebao biti održan prije pet dana odgođen je, ali su se sada stekli uvjeti i on će se prema najavama održati u idućih nekoliko dana. Do sada pak u Fojnici je napravljen i najveći uspjeh budući su stranke HNS-a veoma blizu dogovora oko zajedničke liste i zajedničkog kandidata za načelnika općine. Očekuje se da se konačno i službeno obznani kako će biti jedna hrvatska lista za Fojnicu.

U ostatku središnje Bosne još uvijek nema nekih konkretnih rješenja s tim da treba naglasiti kako su nedavno održani razgovori i u Jajcu-općini koja je dugo vremena bila na margini strateških ciljeva hrvatskih stranaka. Ipak vremena za ovu, ali i ostale općine u središnjoj Bosni nema mnogo.

Podsjećamo za zaključak HNS-a prema kojem bi vrlo skoro sve općinske organizacije sastavljene oko HNS-a trebale dostaviti vrlo jasne prijedloge svojih kandidata, kako bi se definitivno za sva vremena izbrisale one podjele gdje se zbog tog tzv. luksuza više kandidata, ostali bez načelničkih pozicija, kao što je Vitez, Odžak, Jajce, Novi Travnik, Busovača i puno drugih općina.

Inače radi se o skupini općina u kojima je miješana nacionalna struktura stanovništva i gdje bi zajednički kandidati trebali biti prioritet. Upravo i zbog činjenice da na izborima 2012. godine dva HDZ-a, iako su tada bili u vrlo dobrim odnosima, nisu uspjela postići konačan dogovor oko zajedničkih kandidata za načelnike i zbog čega su izgubili načelničke pozicije u nekoliko važnih općinskih središta.

Pored njih HNS je utvrdio i one općine u kojima je hrvatsko biračko tijelo u manjini, ali u kojima bi također trebalo ići zajedno zbog slanja poruke. Treća skupina su one općine u kojima je većinsko hrvatsko stanovništvo i tu se očekuje samostalan nastup najsnažnijih stranaka HNS-a. Biti će zanimljivo za vidjeti kako će u tom kontekstu postaviti HDZ 1990. i HSP BiH, odnosno hoće li te stranke biti protuteža HDZ-u BiH kroz neku vrstu zajedničkog nastupa.

Svakako, o novim pregovorima će se znati nešto više nakon što se održi izborni sabor HDZ-a 1990.

Autor: K. Lovrić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});