fbpx

Putin naredio povlačenje ruskih snaga iz Sirije

Autor: Dnevno.ba

DAMASK - Predsjednik Rusije ,Vladimir Putin sletio je jutros na aerodrom Hmejmim u Siriji, te naredio povlačenje ruske vojske sa tog teritorija.

Na vojnom aerodromu Hmejmim ruskog predsjednika dočekao je predsjednik Sirije Bašar el Asad, ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu i komandant ruske grupe u Siriji general-pukovnik Sergej Surovikin.

“Naređujem ministru odbrane, načelniku Generalštaba, da započne povlačenje ruske grupe u baze njihovog stalnog raspoređivanja“, rekao je Putin obrativši se vojsci.
Predsjednik je naglasio da su ruske oružane snage zajedno sa sirijskom vojskom porazile najefikasniju grupu međunarodnih terorista u Siriji.

„Za dvije godine Oružane snage Rusije su zajedno sa sirijskom vojskom pobijedile najefikasniju grupu međunarodnih terorista. S tim u vezi donijeta je odluka: značajan dio ruskog vojnog kontingenta u Siriji vraća se kući, u Rusiju“, izjavio je vrhovni komandant.

“Sa pobjedom se vraćate u rodne krajeve, svojim najrođenijima, roditeljima, ženama, djeci, prijateljima. Domovina vas čeka, prijatelji. Sretan put. Zahvaljujem vam na vašoj službi“, rekao je Putin razgovarajući sa vojskom u ruskoj bazi u sirijskoj Latakiji.

“Ako teroristi ponovo podignu glavu, nanijet ćemo im napade kakve do sada nisu vidjeli“, istakao je Putin.

“Nikada nećemo zaboraviti žrtve i gubitke koje smo pretrpjeli i ovdje u Siriji i kod nas u Rusiji u borbi protiv terorizma”, istakao je Putin.

“Ali to nas neće navesti da stanemo i da se povučemo. To uopće nije u prirodi našeg naroda. Naprotiv, ovo će nam dati dodatnu snagu da iskorijenimo apsolutno zlo koje predstavlja međunarodni terorizam bez obzira ispod kakve maske se krio“, dodao je Putin.

U ožujku 2016. godine Putin je donio odluku o povlačenju većeg dijela ruske zrakoplovne grupe u vezi sa uspješnom realizacijom zadataka.

Pritom, Rusija nije odustala od svoje obaveze opskrbljivanje oružjem i vojnom opremom sirijskoj vladi i obučavanje vojnih stručnjaka.

Zračna baza Hmejmim i logistički centar mornarice u Tartusu još uvijek funkcioniraju. Osim toga, u Siriji radi i Ruski centar za pomirenje.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI