fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Radovan Karadžić privremeno na slobodi?

Autor: Slobodna bosna

HAAG - Haški osuđenik Radovan Karadžić mogao bi privremeno biti pušten na slobodu kako bi posjetio grob svog mlađeg brata Ivana i održao mu četrdesetodnevni spomen, izjavio je odvjetnik Goran Petronijević u intervjuu za rusku televiziju "Carigrad".

Navodi se i da je Republika Srpska Haškom tribunalu poslala dokumenta koja garantiraju povratak Radovana Karadžića u slučaju da mu se omogući dolazak u domovinu.

“Radi se o novom zahtjevu, a povod za to je smrt jednog od mlađe braće doktora Karadžića. Prirodno bi trebalo da se daje 40 dana i to je zahtjev koji je otišao prema Sudskom vijeću. Da ne bude zabune, radi se o dozvoli za privremeni boravak radi određenih porodičnih prilika”, kazao je Petronijević.

On odluku Vijeća očekuje u utorak.

Haški tribunal je 24. ožujka osudio Karadžića (70) na 40 godina zatvora, pošto ga je Sudsko vijeće proglasilo krivim za genocid nad muslimanskim stanovništvom u Srebrenici, zločine u Sarajevu, uzimanje talaca i brojne ratne zločine u sedam bosanskih općina.

Karadžić je zatim zatražio od sudskog mehanizma u Hagu dodatnih 90 dana za podnošenje žalbe na presudu zbog “neadekvatnih resursa koji su na raspolaganju timu odbrane, te je nemoguće do utvrđenog roka podnijeti smislenu žalbu”.

Podsjetimo Karadžić je sredinom aprila od suda u Hagu tražio da bude pušten na slobodu u RS.

On je zatražio da bude na slobodi sve dok ne bude odlučeno o žalbi koju će on uložiti na prvostepenu osuđujuću presudu. Žalbeno vijeće suda kojim predsjedava američki sudac Theodor Meron odbacilo je Karadžićev zahtjev.

Autor: Slobodna bosna
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});