fbpx

Rekonstrukcija milijunske pljačke Dragana Čovića u predmetu Lijanovići!

Autor: Mega-media.hr

ŠIROKI BRIJEG - Širokobriješka teroristička organizacija nakon ubojstva Blaža Kraljevića i njegovih suboraca 9. kolovoza 1992. godine pušta korijenje u sve segmente hercegovačkog društva!

HVO HZ HB donosi Odluku o imenovanju Općinskog hrvatskog vijeća obrane Široki Brijeg na čelu s Ivanom Čuljkom predsjednikom i Mladenom Naletilićem, dopredsjednikom. Predsjednik HVO HZ HB dr. Jadranko Prlić potpisuje Odluku. Tijek rata iznjedrio je jedan broj kriminalaca – zločinaca koji je dobio i visoke činove u HVO, bez suglasnosti nadležnih institucija, sigurnosnih službi i vojne policije. Utjecaj i moć širokobriješke terorističke organizacije doprinosi da Široki Brijeg postaje sjedište županije Zapadno hercegovačke. Tako sjedište županijske organizacije čini institucija Županijski sud.

Skupština Županije Zapadnohercegovačke dana 9. travnja 2003. godine usvojila je Zakon o Županijskom tužiteljstvu Županije Zapadnohercegovačke, a za Glavnog županijskog tužitelja imenovana je Vesna Ćavar iz Širokog Brijega.

Predmeti ratnih zločina širokobrijeških terorista ne zastarijevaju, a istovremeno Glavna tužiteljica Vesna Ćavar čini niz kaznenih djela ne/ činjenja, ne postupajući po istima. Filtriranje i selektiranje predmeta stavlja se na popis kaznenih djela ne činjenja Vesne Ćavar. Da postoji teroristička organizacija u Širokom Brijegu, s određenim brojem evidentiranih terorista, koji su počinili zločin nad Hrvatima Ljubuškog nije nepoznanica .Da postoji mafijaška politička organizacija na čelu s Draganom Čovićem liderom HDZ-a , također nije nepoznanica, ali njegova kaznena dijela ostala su dijelom nerazjašnjena, zahvaljujući pravosudnim kadrovima koji su za to najzaslužniji. Iz pouzdanog izvora sigurnosnih službi Sarajeva, Glavna tužiteljica Tužiteljstva ZHŽ Vesna Ćavar preko svojih kolega založila se, i izborila za nestanak dokumentacije iz spisa Dragana Čovića – Lijanovića .

Konstatiranjem u lipnju 2010. godine da je nestalo 40 originalnih dokumenata iz spisa suda Čović – Lijanović između ostalih koji se tiču Carinske uprave Federacije BiH, zapisnika o saslušanju svjedoka i optuženika, kolegica Vesne Ćavar gospođa Nives Kanevčev, glavna tužiteljica KS-a, izjavljuje da je dobila vruć krumpir u kojem nedostaju ključni dokazi. Glavni državni tužilac Milorad Barašin izjavljuje “da nije riječ o važnim dokumentima, već o navodno neka tri dokumenta iz carine koje je lako ponovo naći, ako neko želi da ih pronađe”. Pred sudom BiH Dragan Čović kao ministar financija federacije BiH bio je osuđen na pet godina zatvora, zbog zlouporabe položaja i ovlasti, pri čemu je poduzećima Lijanović iz Širokog Brijega omogućio izbjegavanje carinske takse u milijunskim iznosima.

Nakon provedenog žalbenog postupka sud se oglasio mjesno nenadležnim, a predmet je ustupljen tužiteljstvu nadležnog kantonalnog suda. Suđenje ni do danas nije nastavljeno, niti je podignuta nova Optužnica, zahvaljujući pravosudnoj “Mafiji Širokog Brijega i Sarajeva”. U transport u dokaznog materijala u predmetu Dragan Čović – Lijanovići , nestali su krunski dokazi. Nestanak originalnih dokumenata iz sudskoga spisa imao je i kronologiju nestanka originalnih dokumenata iz Ministarstva financija i Carine, dakle iz više institucija.

Da ništa nije slučajno potvrđuje podatak da je Dragan Čović kao ministar financija preko svojih kolega mogao utjecati na nestanak originalnih dokumenata Federalnog Ministarstva financija, jedan od dokumenata koji je potpisao Dragan Čović od 23. lipnja 2000. godine ima Broj: 01-16-2632/00, naslovljen je na carinsku Upravu na postupanje Filip Andrić Direktor, u kojem stoji; „Poštovani u svezi s Vašim dopisom br.0901.Broj D-6101, a nakon uvida u odredbe Odluke o određivanju proizvoda za koje se pri njegovom uvozu plaća posebna pristojba konstatiramo da se na stojno istrošeno pileće i pureće meso i kožica namijenjeno za proizvodnju ne primjenjuju odredbe navedene odluke, S poštovanjem Ministar Dragan Čović“.



Sličan dopis poslao je Dragan Čović kao ministar financija pod brojem 16-2631/00 , dana 23. lipnja 2000. godine carinskoj Upravi, na postupanje Filip Andrić, direktor, u kojem stoji; „Poštovani, U svezi vašeg dopisa broj 0901, broj 6084 mišljenja smo da se može omogućiti provedba carinskog postupka temeljem ugovora o dugoročnoj suradnji na način naveden u vašem dopisu. Odlukom Vijeća Ministara BiH od 09.09.1999. godine, kojom se plaća posebna taksa i o visini te takse pod tarifom oznake br. 0207.14 00 00 stoji da isječeni komadi i otpadci smrznuti po 1 . kg plaća 2,00 KM, u potpisu Odluke kopredsjednik Haris Silajdžić, Kopredsjednik Svetozar Mihajlović i Dopredsjednik Nenen Tomić, Sarajevo – Septembar 1999. , V.M. broj 41/99. Odluka se primjenjuje od 15.09.1999 godine i biti će objavljena u službenom glasniku entiteta“.

Okončanjem istrage u kriminalu Dragana Čovića konstatirano je da je Lijanovićevo poduzeće MegaComm utajilo 32 milijuna KM, od ukupno uvezenih 96,5 milijuna KM mesa. Pored kriminala Dragana Čovića evidentiran je kriminal odgovornih osoba u carinarnici Mostar i nekoliko carinskih ispostava. Predmet nezakonitosti plaćanja prelevmana uz organizaciju ministra financija Dragana Čovića i šefa Carinske Uprave Filipa Andrića ostaje evidentiran kao “Organizirani kriminal koji nije sankcioniran zahvaljujući pravosudnim kadrovima iz Tužiteljstva Širokog Brijega, Mostara i Sarajeva.” Portal Megamedia u posjedu je cijelog rekonstruiranog spisa Čović-Lijanović, koji može poslužiti istražiteljima sigurnosnih službi koje se bore protiv organiziranog kriminala pravosudnih institucija BiH. (nastavlja se…)

Autor: Mega-media.hr

ZADNJE VIJESTI