fbpx

RH će slijediti Bugarsku oko proširenja EU-a i povezivanja regionalnih država

Autor: Dnevno.ba

ZAGREB - Hrvatska će nastaviti bugarsku inicijativu u pogledu proširenja EU-a na jugoistok Europe i infrastrukturnog povezivanja regionalnih zemalja, rekao je u subotu hrvatski premijer Andrej Plenković koji se u Zagrebu sastao s bugarskim kolegom Bojkom Borisovim.

Proširenje Unije bilo je jedan od prioriteta bugarskog predsjedanja u prvoj polovici ove godine. Hrvatska, najmlađa članica Unije, vodit će blok 28 europskih država u prvih šest mjeseci 2020.

U Sofiji je prošli tjedan održan summit EU-a i šest zemalja zapadnog Balkana koji je nakon 15 godina ponovo visoko na dnevni red Unije stavio temu proširenja.

“To je bila izvrsna poruka susjednim državama da nastave s reformama i poticaj Uniji da pomognemo te procese, posebno u pogledu povezivanja infrastrukture”, rekao je Plenković na konferenciji za novinare, prenosi Hina.

Borisov je istaknuo da je Balkan suočen s “brojnim teškim situacijama”: BiH gdje “razne druge države imaju veliki utjecaj”, problem Kosova i spor oko imena između Makedonije i Grčke koji blokira put Skopja u EU i NATO.

“Oni se moraju nastaviti rješavati i Hrvatska će sigurno puno pridonijeti jer bez potpore Hrvatske ne možemo dalje”, rekao je bugarski premijer.

Summit EU-a i zapadnog Balkana u Sofiji bio je prvi takav sastanak nakon 15 godina jer je zadnji održan 2003. u Solunu. EU je potvrdila europsku perspektivu zemalja zapadnog Balkana, ali bez konkretnih obećanja o pristupanju.

No, istaknula je spremnost za povećenje investicija radi bolje povezanosti te regije s EU-om i međusobnog povezivanja susjednih zemalja.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI