fbpx
knjizare 16.07.2010. predbiljezbe za skolske knjige

Roditelji sve češće kupuju rabljene knjige po upola nižoj cijeni

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - I ako je do početka nove školske godine ostalo mjesec i pol dana, brojni školarci i njihovi roditelji ovih dana uvelike trgaju za udžbenicima i školskim priborom, piše Večernji list BiH.

Prodaja i kupnja

Kako bi što više uštedjeli, ali i pretjerano ne rasipali veću količinu novca, sve više roditelja odluči se prvo posjetiti mostarski antikvarijat Student gdje knjige za svoje školarce mogu kupiti po upola nižim cijenama. Osim antikvarijata, ustaljena praksa postala je i kupnja rabljenih knjiga na internetu, a postoje i specijalizirane stranice na kojima djeca i roditelji daruju ili prodaju rabljene udžbenike po znatno povoljnijim cijenama od onih u knjižarama. Tako, ako imate sreće, knjigu možete kupiti i po cijeni od 5 KM po komadu, što je za neke naslove trećina njihove tržišne cijene. Iz antikvarijata Student u Mostaru kazali su za Večernji list da oni otkupljuju i prodaju rabljene knjige.

– Ljudi dođu prodati udžbenike, primjerice, za šesti razred i uz malu nadoplatu kupe one za sedmi razred, kazao je vlasnik. – Kada nemamo odgovarajuće knjige za osobu koja je došla prodati svoje i kupiti one koje joj trebaju, onda je samo isplatimo, dodao je u razgovoru.

Kazao je i kako je posjećenost svake godine poprilično dobra, što nije ni čudno jer dobivaju dobro očuvane knjige po dvostruko nižoj cijeni. Tako se jedan udžbenik za osnovnoškolce može kupiti po 7,50 do 8,50 KM, dok za srednjoškolce jedan udžbenik stoji od 10 do 15 KM.

Rabljene knjige

Silvana, majka dvojice osnovnoškolaca, petoga i sedmog razreda, kazala je kako će dječacima kupiti rabljene knjige, a pri tome i uštedjeti.

– Kada bih kupila sve nove udžbenike za iduću školsku godinu, to bi me stajalo oko 500 KM. Kombinacijom rabljenih i novih knjiga, kada tome pribrojim one koje ćemo mi prodati, uštedjet ćemo od 150 do 200 KM, što nije malo, a za taj novac mogu kupiti ostalu opremu za školu, rekla je Silvana. Osim kupnje rabljenih knjiga, sve češća praksa je da se knjige rezerviraju i do pola godine unaprijed.

– Moja Ana će sada krenuti u peti razred, a s obzirom na to da su cijene novih knjiga dosta viske, rabljene sam rezervirala već pred kraj prvog polugodišta, kazala je majka jedne djevojčice. Provjerili smo i kolika je cijena novih knjiga u knjižarama. Iz mostarske knjižare Logovita kazali su nam kako komplet knjiga za prvašiće košta kao i prošle godine, od 90 do 100 KM, dok se knjige za školarce od drugoga do petog razreda mogu kupiti po cijeni od 100 do 120 KM. Za one nešto malo starije osnovnoškolce, od petoga do devetog razreda, kompleti knjiga u knjižarama kreću se između 200 i 250 maraka.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI