fbpx

Roditelji umrlih beba podnose prijave Tužiteljstvu

Autor: Dnevni list

MOSTAR - Roditelji preminulih beba iz Mostara kontaktirali su policiju, odvjetnike, a smrt djece u narednim danima će prijaviti i županijskom Tužiteljstvu. Uvjereni su da bi im djeca i danas bila živa da nisu prebačena na Pedijatriju Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru, a pravdu za umrle bebe će tražiti i putem pravosudnih institucija.

Žele vidjeti ministra

Također, ustrajni su u namjeri i da se sastanu sa županijskim ministrom zdravstva Goranom Opsenicom, kako bi mu predočili nalaze i ispričali svoju stranu priče, te će tražiti sastanak s njime.

Očekuje se da u bolnici nadzor izvrši i federalni zdravstveni inspektor, ali i da nakon prijave roditelja Tužiteljstvo poduzme potrebne korake. Roditelji najmanje dvije bebe preminule ovoga ljeta u Mostara imaju dokaz da su im djeca bila zaražena bolničkom bakterijom, a vjeruju da je to slučaj i s ostalim preminulim bebama.

Podsjećamo, upravo Opsenica je uputio zahtjev Federalnoj upravi za inspekcijske poslove da se izvrši nadzor u bolnici, kako bi Ministarstvo saznalo istinu o umiranju beba, a koja je zainteresirala cijeli Balkan. Novinari iz svih zemalja regije pokušavaju doći do roditelja preminulih beba, a na njima je odluka hoće li stati pred kamere. Do sada su to odbijali, no izvjesno je da to neće dugo biti slučaj, budući da su revoltirani istupima prvih ljudi bolnice, koji ustrajno tvrde da bakterije nema i da bebe nisu od nje preminule.

Dobili nalaze

U Mostaru su ovoga ljeta od sepse preminule najmanje tri bebe. Dvojica dječaka su preminula 16. i 21. kolovoza, da bi još jedna beba preminula 10. rujna. Upućeniji tvrde i da to nije sve, odnosno da je još najmanje jedna beba preminula u zadnjem razdoblju na način kao i spomenute.

Dječaci preminuli sredinom kolovoza su prema tvrdnjama roditelja bili zdravi, obojica teška oko 2.800 grama, prvoj majci termin je bio 10., a drugoj 19. rujna. Oba dječaka rođena su nekih mjesec dana prije termina, no bila su lijepe težine i u prvim danima uredno napredovala, da bi se stanje zadnji dan naglo pogoršalo i dječaci preminuli. Treći slučaj je beba iz Drvara, koju su roditelji željno čekali čak 11 godina.

Roditelji umrlih dječaka su na su na vlastito traženje od bolnice službeno dobili nalaze da su im djeca imala klebsiellu, a što smo u više navrata i objavili.

Autor: Dnevni list

ZADNJE VIJESTI