fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Roman Leljak predstavio knjigu i podržao generala Glasnovića

Autor: Dnevno.hr

ZAGREB - U Europskomu domu u Zagrebu, u dvorani Strasbourg, slovenski istraživač Roman Leljak predstavio je svoju iznimno važnu knjigu: Propisi o metodama i sredstvima rada UDBE i KOSA.

Knjigu je, uz autora predstavio i dr. Josip Jurčević. Veliki interes za knjigom dokazala je ispunjena dvorana te brojna pitanja koja su postavljena autoru nakon promocije. Naviše interesa bilo je o djelovanju UDBA-e danas te može li se provesti lustracija ako znamo da je UDBA pustila korijenje duboko u naše društvo.

U knjizi Propisi o metodama i sredstvima rada UDBE i KOSA sabrani su svi propisi, koji su omugućili rad UDBE i KOSA, od 1944. do 1990. godine.

Ti su propisi, sedamdeset godina, bili označavani kao najveća državna tajna. Knjiga ima 1048 stranica A4 veličine a tvrdo je uvezana. Knjiga govori o moći te zloglasne tajne službe i metodama rada kojima su se koristili, a svatko tko je pročita, kaže autor, shvatit će da se koriste i danas.

“Gotovo da nema razlike od tada do danas, čak ni nakon uspostave države”, kaže Leljak.

“Knjiga sadrži izvorne dokumente koji otkrivaju način na koji su djelovale tajne službe… Pravilnici o metodama, njihovi odnosi, pravilnici o radu po drugim državama, pravila o postupanju sa suradnicima…. otkriva koliko je duboko djelovala jugoslavenska tajna policija”, kazao nam je autor knjige. Dokumenti u knjizi razotkrili su pravu sliku o pozadini rada UDBa-e i KOS-a, kaže.

Cilj UDBE je bio, kaže Leljak, nadzirati svaki kutak zemlje.

Dokumenti koji je objavio u knjizi, kaže, jasno će pokazati i političke prilike 90-ih godina i pomoći će i povjesničarima da utvrde stvarno stanje tih godina.

Roman Leljak svoj je publicistički rad započeo 1989. godine, kada je, nakon otkrivanja Hude Jame, objelodanio knjigu Teharske žive rane. Do sada je napisao 48 knjiga o povijesti.

U posljednje doba poznajemo ga po radovima i knjigama, u kojima je prozivao bivše udbaše za kaznenu odgovornost, zbog ubojstava, koje su izvršili u zapadnoj Europi.

Leljaka smo upitali i o predstojećim parlamentarnim izborima. Kako nam kaže, izaći će na njih, a njegov izbor u XI. izbornoj jedinici je general Željko Glasnović i njegova Neovisna lista.

“Smatram da je u ovom trenutku za hrvatsku dijasporu to najbolji izbor. Ljudi na Neovisnoj listi generala Glasnovića su kvalitetni ljudi, Ante Zovko Hrvat iz Njemačke je moj izbor”, kazao je Leljak. Autor trenutno radi na dokumentarcu o Hudoj Jami, koji će svoju premijeru dočekati krajem rujna, prema predviđanjima. Premijera će se održati u Nadbiskupskom sjemeništu, u Splitu.

Autor: Dnevno.hr
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});