fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

RS PODRHTAVA: Dva bloka pravdu traže na ulici, mogući nemiri?

Autor: K. Lovrić

BANJA LUKA - Pred Republikom Srpskom nalaze se do sada najizazovniji dani u poostdaytonskom razdoblju, ali ovaj zbog teške ekonomske situacije, ali i političkog rivalstva vlasti i oporbe pri čemu će svaka od tih grupacija izvesti ljude na ulice. Datum je 14. svibnja, a tada bi se na ulicama Banja Luke trebali okupiti prosvjednici koji će izraziti nezadovoljstvo postojećim stanjem u RS-u, a koje predvode predstavnici Saveza za promjene, te kontra-prosvjednici koje će organizirati vlast, odnosno SNSD.

Kako će sve završiti te hoće li policija zbog visokog sigurnosnog rizika u konačnici zabraniti okupljanje vidjet će se uskoro, no izjave kojima svjedočimo ovih dana već pokazuju kako je situacija izuzetno zaoštrena. U cijeloj priči SNSD zasigurno igra i na kartu da će zbog najavljena dva okupljanja doći i do odustajanja u redovima onih koji će prosvjedovati protiv vlasti.

Ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač potvrdio je kako je policija primila dva zahtjeva za održavanje dva mitinga u Banja Luci 14. svibanja, ali da će moguće zabranjivanje biti tema budućih procjena. Još jednom je pozvao da nitko ne dolazi u Banja Luku s lošim namjerama, odnosno s ciljem izazivanja nereda. Istodobno, tajnik SNSD-a Luka Petrović kaže kako će okupljanje u organizaciji vladajuće koalicije imati za cilj pružiti podršku razvoju, izgradnji i stabilnosti RS-a, ali i da su predstavnici nevladinih organizacija, vlast i pojedinci nezadovoljni ponašanjem Saveza za promjene na državnoj razini čiju je politiku ocijenio izdajničkom. Pritom nije mnogo komentirao najavu Saveza za promjene koji organizira prosvjede, ali je naveo kako ih treba pitati zašto obmanjuju narod.

No mnogo oštriji su bili predstavnici građana Istočna alternativa koji smatraju da je prosvjed u organizaciji Saveza za promjene zapravo čin kojim taj savez želi ispuniti upute stranih veleposlanstava o destabilizaciji i slabljenju RS-a.

“Zavjere” i “izdaje” u srpskom političkom korpusu inače dio su svakodnevne retorike tako da ovakve ocjene ne trebaju čuditi. S druge strane predstavnici Saveza za promjene uvjereni su kako će njihov prosvjed pokazati svu dubinu nezadovoljstva građana RS-a aktualnom načinu vođenja politike u Banja Luci.

Ali kažu i kako je očito da kod SNSD.a postoji strah od slobodne volje građana RS-a, odnosno svih onih kategorija koje su nezadovoljne aktualnim vladajućim elitama poput studenata, boraca, umirovljenika i poljoprivrednika.

Pritom je predsjednik PDP-a Branislav Borenović poručio kako je skandalozno da glavni tajnik SNSD-a ove kategorije građana naziva izdajnicima te kako će zbog toga narod u još većem broju izaći na ulice. Što će se zapravo događati 14. svibnja nitko se ne usuđuje prognozirati, no očito je kako su međusobne prepirke i politički rat SNSD-a i Saveza za promjene došli do točke usijanja kada je svaki scenarij moguć.

Podsjetimo kako već duže vrijeme traje politički obračun dvije grupacije stranaka, a sve je krenulo nakon što je Savez za promjene osvojio vlast na državnoj razini. Krenule su optužbe u kojima se posebno ističu one SNSD-a o navodnoj izdaji srpskih interesa u Sarajevu. U međuvremenu Savez za promjene započeo je opsežnu kampanju kojom želi ukazati na katastrofalno vođenje RS-a.

Autor: K. Lovrić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});