fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

RUSIJA OSUDILA NAPAD NA SIRIJU: Agresija neće ostati bez posljedica

Autor: Dnevno.ba

MOSKVA - Za napad na Siriju su odgovorne SAD, Velika Britanija i Francuska, rekao je ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov. On je obećao da to neće ostati bez posljedica.

„Opravdali su se naši strahovi. Nisu čuli naša upozorenja. Realizira se ranije planirani scenarij. Opet nam prijete. Upozoravali smo da takve akcije neće ostati bez posljedica. Za sve su odgovorni Washington, London i Pariz”, navodi se u saopćenju ambasade Rusije.

Šef ruske diplomatske misije je naveo da su „ispadi na račun Rusije nedopustivi“.

„SAD koje posjeduju najveći arsenal kemijskog oružja nemaju moralno pravo da optužuju druge zemlje”, naveo je Antonov.

– Sjedinjene Američke Države i njezini saveznici napali su Siriju baš kada je ta zemlja imala priliku za mirnu budućnost, izjavila je u subotu glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova na svojoj Facebook stranici, a prenosi agencija TASS.

– Iza svega stoje oni koji pretendiraju na moralno vodstvo u svijetu i koji pokazuju svoju isključivost, rekla je Zaharova.

– Treba biti stvarno isključiv kako bi se, u trenutku kad je Sirija dobila priliku za mirnu budućnost, pucalo na njezin glavni grad, dodala je.

Smatra da su za napad na Siriju odgovorni i zapadni mediji.

Prema dosadašnjim izvještajima medija, Rusija nije poduzela konkretne korake protiv zapadnih sila i ograničila se na verbalnu osudu kao i kod ranije intervencije.

Moskva je rano jutros priopćila da nijedan od projektila koji su lansirani na Siriju nije ušao u zonu koju kontroliraju ruski PVO sistemi koji štite oblasti u Tartusu i Hmejmimu. Sirijska vlada navodi da je u napadu ispaljeno oko 30 projektila i da je oborena trećina, prenosi BBC. Prethodno su dužnsonici Pentagona saopćili da nemaju podatke o bilo kakvim gubicima.

U prvoj reakciji iz Irana kažu da se nakon zapadnih udara mogu očekivati ‘regionalne posljedice’.

Predsjednik Sirije Bashar al-Assad još se nije oglasnio a prema pisanju medija on je skriven u ruskom bunkeru, bez prozora i telefona. Tako barem tvrdi The Baghdad Post, koji je objavio da postoje fotografije Assada u bunkeru u vojnoj bazi Khmeimim na zapadnoj obali Sirije koja je pod kontrolom Rusije. Asadu je zabranjeno korištenje telefona da time ne bi odao svoju lokaciju, tvrde njihovi izvori. Prema posljednjim izvještajima, Asad je pobjegao iz Damaska u ruskom konvoju da prije napada.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});