fbpx

Samo 15 posto pomoći stigne onima kojima je najpotrebnija

Autor: Dnevni avaz

SARAJEVO - Socijalna politika u našoj zemlji, ma kako apsurdno zvučalo, najmanje je u službi siromašnih.

Od čak četiri milijarde KM, koliko se izdvaja za socijalne transfere (mirovine, socijalne naknade, civilne invalidnine…), tek 15 posto ode onima koji su na dnu socijalne ljestvice.

Primjera je bezbroj, a iz analize Centra za istraživanje i studije GEA izdvajamo neke. Novčanu pomoć ne može ostvariti sedmočlana obitelji sa troje maloljetne djece. Oni imaju mjesečni prihod od skoro 168 KM po članu i nešto zemlje u vlasništvu, što je prepreka da im i država pomogne.

Apsurdni primjeri

Pomoć dobiva četveročlana porodica iz hercegbosanske županije. Čak 62 KM po članu. Nešto više – 120 KM mjesečno – dobije starija žena iz Zvornika. Nema mirovinu, nema srodnika pa je “imala sreću” da ima pravo na pomoć. Apsurd je veći, jer od četiri milijarde maraka, čak 25 posto odlazi na račune onih koji ne oskudijevaju. Bez obzira na to što možda imaju vile, skupe automobile, dobru ušteđevinu, privilegirani i dalje dobivaju visoke penzije. Jer je i to dio socijalnih transfera.

– Osnovni razlog za ovakvu situaciju jeste što se najveći dio socijalnih davanja dodjeljuje na bazi statusa, a ne na bazi utvrđenog socijalnog stanja, odnosno potrebe – navodi se u istraživanju.

Neophodna reforma

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača kaže za “Avaz” da zna za ovaj problem.
– Neophodna je reforma socijalnog sistema. Treba nam i centralizirana baza podataka o primaocima socijalnih davanja. U parlamentarnoj proceduri je zakon o jedinstvenoj bazi podataka socijalnih davanja na nivou FBiH. Na osnovu te baze bit će utvrđeno da li i koliko korisnika prima više vrsta socijalne pomoći te da li imaju osnova za to – pojasnio je Drljača.

Dodao je da je nužna revizija te da je potrebno obići sve korisnike, ali centri za socijalni rad nemaju za to kapacitete.

– Socijalna davanja moraju se dodjeljivati prema stvarnim prihodima građana, a ne na osnovu statusa – naglasio je Drljača.

Direktorov zakon

Ekonomski analitičar Admir Čavalić kazao je da trenutno stanje u BiH potvrđuje “Direktorov zakon”.

Riječ je o zakonu koji je razvio američki ekonomista Aron Direktor (Aaron Director), prema kojem od socijalnih transfera najmanje koristi imaju ekstremno siromašni.

– Također, najsiromašniji, koji dobivaju tih 15 posto svih socijalnih transfera, jednostavno nisu svjesni da mogu dobivati više i da im više, zapravo, i pripada – pojasnio je Čavalić.

Autor: Dnevni avaz

ZADNJE VIJESTI