fbpx

Samovoljno OS BiH napustilo 345 vojnih osoba

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Oružane snage Bosne i Hercegovine već nekoliko godina suočavaju se s trendom odlaska profesionalnih vojnika. Taj trend raste iz godine u godinu, a samo prošle godine odoru je samovoljno razdužilo 345 vojnih osoba, što je najveći broj u posljednje tri godine, piše Večernji list BiH.

Podatak je to iz izvješća o radu Ministarstva obrane BiH za 2017. godinu do kojeg je došao Glas Srpske. Služba je lani prestala za 516 profesionalnih vojnih osoba, a najviše ih je odoru razdužilo na osobni zahtjev. To ih je učinilo 345, čime je njihov broj porastao za više od 100 u odnosu na prethodnu godinu i znatno je veći u odnosu na ranije razdoblje. Samovoljno je otišlo najviše Hrvata – 138, ali su ih lani u stopu pratili bošnjački kolege. Odoru je razdužilo 130 Bošnjaka, dok je službu na vlastiti zahtjev napustilo 77 Srba.

Loši uvjeti

Iako se krajem prošle godine u medijima govorilo kako službu u Oružanim snagama najviše napuštaju Hrvati, i to zbog posjedovanja putovnica Republike Hrvatske, što im je omogućilo zapošljavanje u zemljama Europske unije, podaci iz izvješća pokazuju kako ni Bošnjaci, kad je riječ o razduživanju odore, ne zaostaju puno.

Dušanka Majkić, zastupnica SNSD-a u Parlamentu BiH, koja godinama temeljno prati stanje i rad Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, smatra kako stanje u vojsci nije dobro i da je daleko od zadovoljavajućeg. – U razgovorima s vojnicima i ostalima moglo se čuti kako su prilično nezadovoljni jer ne vide perspektivu. Znanja koja dobiju do 40 godine, koliko je sada gornja granica za ostanak u službi, nisu dovoljna za život poslije vojske. Ni plaća, koja je nekada bila glavna motivacija za mnoge, sada to više nije, tako da mnogi odlaze prije vremena u potrazi za boljim životom. To će biti nastavljeno – kazala je Majkić koja je godinama član Zajedničkoga povjerenstva za obranu i sigurnost Parlamenta BiH za Glas Srpske.

Mladi u OS BiH

Iz Ministarstva obrane BiH ipak navode da, i uz to, situacija nije alarmantna jer i dalje imaju mnogo više prijavljenih na natječaje od potrebnog broja. U vojnu službu je primljeno 145 vojnika i 180 časnika te podčasnika. Međutim, velikom broju mladih ljudi to je prva stepenica na putu odlaska ne samo iz Oružanih snaga nego iz BiH.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI